Sarbanes Oxley (2002) Yasası ve bağımsız denetime etkileri
Sarbanes Oxley (2002) act and its effect to independent audit
- Tez No: 240922
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIYMET TUNCA ÇALIYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sarbanes Oxley Yasası, Bağımsız Denetim, Türkiye
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Finansal skandallar meydana geldiği her ülkede ekonomik, mali hatta çeşitli toplumsal sıkıntılara yol açabilmektedir. Dolayısıyla her ülke, kendi sermaye piyasalarında, bu tür finansal sıkıntıların önüne geçebilecek çeşitli düzenlemelerin yapılması yoluna gitmektedir. Özellikle, Enron sonrası yaşanan finansal sorunlar, başta Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) olmak üzere tüm ülkelerde endişelere yol açmış ve sonrasında çeşitli yasal düzenlemelere gidilmiştir. Bu düzenlemelerin, mihenk taşı olarak kabul edilen Sarbanes Oxley Yasası (SOX 2002) ABD'de 30 Temmuz 2002'de yürürlüğe girmiştir. Ancak, yasasının yürürlüğe girmesinin üzerinden henüz beş yıldan az bir sürenin geçmiş olması sebebi ile yasanın, amaçlanan sonuçlara ulaşıp ulaşmadığı kararının verilmesi için henüz erkendir. SOX 2002 Yasası, denetim sektöründe çok radikal önlemlere neden olmakla beraber, beraberinde çeşitli maliyetlerde getirmiştir. Söz konusu bu maliyetler, birçok anonim işletmenin halka açılmaktan vazgeçmeleri, üst düzey yöneticinin risk alma konusunda ihtiyatlı davranması ve böylelikle etkin bir işletme yönetimine ulaşılamaması, öte yandan muhasebe finansman personelinin iş yükünün artmasına kadar çeşitli başlıklar altında incelenebilir. Ülkemizde ise, SOX 2002 Yasası sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'da düzenlemeler yapmıştır. Bu bağlamda Seri: X No:19 tebliğ ilan edilmiş ve denetim sektöründe faaliyet gösteren denetim şirketlerinden söz konusu yasalara uymaları istenmiştir. Bu doğrultuda, tez çalışmasının anket uygulamasının ilgili bölümlerinde, sektördeki tüm denetim işletmelerine söz konusu tebliğ ile ne kadar uyumlu olduklarını ölçen bir anket uygulanmıştır. Yollanan anket metinlerinin geri dönüş oranının düşük olması, denetim işletmelerinin SOX 2002 Yasasına ve SPK'nin yayınlamış olduğu ilgili tebliğe ilgisiz olmaları ve/veya bilgi vermekten kaçınmaları şeklinde yorumlanabilir. SOX 2002 Yasası genel anlamda denetim sektörüne önemli yenilikler getirmesine rağmen olumsuz ve eksik yönleri de bulunmaktadır. Türkiye'de SPK, Bankacılık Düzenleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), Türk Ticaret Kanunu (TTK), Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) ve ilgili diğer düzenlemeler yardımı ile kurumsal yönetim uygulamaları hayat geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Türk bağımsız denetim sektörü de dünyada ve Türkiye'de yaşanan bu mevzuat değişikliklerine uymak zorundadır.
Özet (Çeviri)
Financial scandals may cause economical, social and financial problems in countries where scandals occur. However, every country are intenting to enact some regulations to obstruct this kind of scandals that cause large wave in financial and real market of countries. Especially, financial scandals after Enron has caused anxiety and following this various regulation have come to public opininon. The most important side of this regulation is SOX 2002 act passed in US Congress on 30 July 2002 in order to increase investor?s confidence. On the other hand, it is early to decide whether reaching intented results or not because less than five years has passed since Act was enacted by Congress. Although SOX 2002 takes fundemantal regulation, it brings cost that can not be rejected. These costs can be examine under title of increase of responsabilities of accounting and finance staff and some companies give up going public, prudent behaviour of board of director about taking risk so that not to reach effective business administration. In our country, Securities and Exchange Commission(SPK) has decided to prepare regulations after SOX 2002. Related to this notification of Series: X No:19 was stated and wanted to obey this regulations from audit companies by SPK. In this context, in related part of survey application, the question were asked to whole audit companies in sector to measure how they were harmonious with notification which is stated by SEC. The low return rate of survey text which was sent to audit companies can be interpreted that audit companies do not interest notification of SEC and SOX 2002 and/or want to give information. In general, Although SOX 2002 brings significant innovations to auditing sector, it also has insufficient and negative aspects. In Turkey, Corporate Governance applications has been tried to implement with the help of SPK, Corporate Tax Law (KVK), Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK), Turkish Code of Commerce (TTK) and the other regulations. Looking from this point, Turkish independent auditing sector has to comply with amendment of law which become in both Turkey and the World also Key Word: Sarbanes Oxley Act, Independent Audit, Turkey