Örgütsel değişim ve Çorlu-Çerkezköy bölgesindeki tekstil işletmeleri üzerinde bir uygulama
Organizational change and an application upon the textile enterprises in Çorlu-Çerkezköy region
  1. Tez No: 240925
  2. Yazar: KEREM TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR AKATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Planlı Değişim, Değişim Stratejileri, Tekstil Sektörü ve Çorlu-Çerkezköy Bölgesi, Organizational Change, Planned Change, Change Strategies, Textile Sector and Çorlu? Çerkezköy Area
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yıllarda teknolojik, ekonomik, siyasal, ekolojik ve toplumsal alanlarda yaşanan hızlı ve güçlü değişim, işletmelerin varlıklarını derinden tehdit etmektedir. Sınırların ortadan kalktığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bütün örgütsel süreçlere müdahale ettiği yeni ekonomik düzende, işletmelerin kendilerini tehdit eden değişim olgusunu fırsatlara dönüştürebilmek önemli bir yönetsel sorun olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma örgütsel değişimi ve işletmelerin örgütsel değişim potansiyellerini inceleyen bir araştırmadır. Araştırmanın amacı değişimin Çorlu-Çerkezköy Bölgesi'ndeki faaliyet gösteren tekstil sektörü üzerindeki etkilerini incelemek ve işletmelerin örgütsel değişim potansiyellerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma tasarımı iki aşamadan oluşmaktadır. Bu çerçevede araştırmanın birinci aşamasında örgütsel değişim kavramı ve bu kavrama ilişkin temel unsurlar tanımlanmak amacıyla keşfedici araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın ikinci aşamasında ise işletmelerin örgütsel değişim potansiyellerini incelemek amacıyla geliştirilen hipotezler, Ki Kare uygunluk testi ile sınanmıştır. Veriler, anket metodu kullanılarak toplanmıştır. Ampirik araştırma sonucu göstermektedir ki Çorlu-Çerkezköy Bölgesindeki tekstil işletmeleri değişim faaliyetlerinde, değişimin teknolojik boyutunu dikkate alırken, sosyalbeşeri boyutlarını ihmal etmektedirler.
Özet (Çeviri)
The quick and powerful changes in technological, economical, political and social areas in last few years, threatens the very foundations of business administration. In the new economical system where the borders have removed and where information and communication technologies intervened nearly all the organizational processes, to convert the change case which threatens these business enterprises into opportunities has become a new administrative problem. This work is a research which examines the organizational changes and the potential of organizational changes of business enterprises. The aim of this research is to examine the effects of changes in the textile sector in Çorlu ? Çerkezköy area, and to reveal the potential of organizational changes. The scheme of research is made up of two parts. In this perspective, in the first part of the research in order to define the concept of organizational changes and the basic principles of this concept a discovery research has been made. In the second part of the research the hypotheses which have been generated in order to examine the potentials of the organizational changes in these business enterprises have all been tried with the Chi Square convenience tests. The information has been collected with questionnaires. Empirical research has shown that while the business enterprises in Çorlu ? Çerkezköy area has taken technological changes into consideration, they neglect the social changes.