Türk resim sanatında çıplak
Nude in Turkish art of drawing
- Tez No: 240926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM DİNÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Çıplak Figür, Modern Turkish Drawing Art, Nude, Nude Figure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Türk resim sanatında 19.yüzyıldan başlayarak, Cumhuriyet ve günümüze kadar geçen süreçte; nü konulu resim incelenmeye çalışılmıştır. Avrupa Resim Sanatında figürün çıplak, gerçek vücut olarak ele alınması 15.yy.da Masaccio ile başlar. Resim Sanatı 15.yy.dan günümüze kadar pek çok dönemden ve değişimden geçmiştir. Çıplak her dönemde tinsel ve tensel yani idealist ve hazsal olmak üzere iki karşıt anlam kazanmıştır. Bu anlatım biçimleri her dönemde yan yana görülmüşse de Çıplağın Rönesans la başlayan evrimi günümüze kadar; idealistten hazsal ve dünyasal alana doğru bir gelişim düzeni izlemiştir. Türk Resim Sanatı'nda Nü konulu resimler yapılabilmesi, Cumhuriyetten önce pek mümkün sayılmaz iken, 1883 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Âlisi'nin kurulmasıyla birlikte, figür anlayışı Türk resminde önemli bir yer edinmeye başlamıştır. Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında Avrupa'ya sanat eğitimi için gönderilen başarılı ressamlar, döndüklerinde getirdikleri yeni üslup ve renklerle, ?Çallı kuşağı?, Müstakil Ressamlar ve Heykel Tıraşlar Birliği, D Grubu, Yeniler, ?On?lar Grubu, Yeni Dal Grubu, Bağımsız kişisel eğilimlerle Türk Resim Sanatının gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Yaşadığımız Bilim ve Teknoloji Çağı'nda, iletişimin yaygınlaşması, kültürel değerlerin evrenselleşmesi, sanatta da ortak bir yaratma dili oluşturmuş, evrensel sergiler, düzenlenmeler önem kazanmıştır. Günümüzde ki Türk sanatçıları, bu koşullarda çıplak figürü çalışmalarında özgürce kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, nude theme in drawing during the period starting from the 19th century and up to the republic and today is analyzed. The figure's being treated as nude, virtual body in European Art of Drawing starts with Masaccio in 15th century. Art of Drawing has gone through many periods and changes since 15th century. In all periods, Nude has gained two opposite meanings: spiritual and sensual; in other words idealist and pleasure. Even if these narration forms were observed together, Nude's evolution starting with the Revolution has been following an evolution sequence from idealist to pleasure and planetary extent. In Turkish Art of Drawing, drawing nude pictures were not possible before the Republic; however, idea of figure has gained an important point in Turkish Drawing with the opening of“Sanayi-i Nefise Mektebi Âlisi”in 1883. Before and after the Republic, new styles and colors brought by the successful artists' sent to Europe for Art Education;“Çallı generation”, Peculiar Artists and Sculpture Artists Union, D Group, New,“Ten's Group”, New Branch Group has contributed to the Turkish Art of Drawing with their independent personal inclinations. In the Science and Technology Age, spread of communication, globalization of cultural virtues has created a common language in Art; global exhibitions, regulations have gained importance. Current Turkish artists are using the nude figure in their works freely.