Balkan savaşlarında Edirne
Adrianople in the Balkan wars
  1. Tez No: 240939
  2. Yazar: SEVGİ AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Balkan Savaşları, Edirne
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Osmanlı Devleti, 1908 Meşrutiyet devriminden sonra l912 Balkan Harbi'ne kadar geçen dört yıllık devre içinde siyasi iktidarsızlık ve iktisadi çöküntüden dolayı içeride ve dışarıda birçok sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.. İçeride 31 Mart isyanı, parti kavgaları,,Adana Ermeni hadisesi, Havran ve Arnavutluk isyanları, azınlıkların cemiyetler kurarak ayrılma faaliyetleri birbirini takip etmiştir. Dışarıda 1877 -1878 Osmanlı -Rus Harbinde, yenik düşen Osmanlı İmparatorluğu, 3 Mart 1878 de Yeşilköy Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Bu antlaşmaya göre; Sırbistan, Karadağ ve Romanya'nın tamamen bağımsız olması, Bulgaristan Prensliğinin kurulması, Doğu Anadolu da Kars, Ardahan ,Batum, Beyazıt sancaklarının Rusya'ya verilmesi Osmanlı ülkesinde yaşayan Hıristiyanların yararına reformların yapılması kabul edilmiştir. İşte böyle bir durumda Balkan Devletleri, kendi aralarında, çıkarları doğrultusunda yaptıkları ittifaklarla (1912?1913 )dört Balkan Devletinin, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan) Osmanlı Devleti'ne karşı giriştiği savaş sonunda hemen hemen bütün Rumeli de ki topraklarımız elden çıkmıştır. Yanya, İşkodra ve Edirne kendisinden çok daha üstün durumda olan düşmanlara karşı savunmada bulunmuştur. Edirne'ye elli günlük, mukavemet süresi verilmiş olmasına rağmen bu süreyi yüz altmış güne çıkarmıştır. Çok zahmetler çekilmiştir. Süpürge tohumlarından ekmek pişirilmiş, kıtlık ve hastalık yüzünden insanlar perişan olmuştur. Edirne Müstahkem Mevkii'nin bir çok olanaksızlıklara ve yoksulluklara karşı kendisine verilen harp vazifesini yerine getirmiştir. Yerli ve yabancı askeri ve sivil yayınlarda Edirne kalesinin Balkan Devletlerince (Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan) teslim alındığı iddiaları asılsızdır. Edime kale muharebelerinin görünüşte parlak kahramanlıklar taşımaz gibi görünse de, gerçekte ise Edime savunucularının yaşadıkları zamanı ve karşılarındakilerin şartlarına göre görevlerini normal olarak yerine getirmişler komutanlar ve askerler Edirne kalesini olanakları dâhilinde en iyi şekilde savunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Government was faced with alot of problems within and aut of the country because of the political impotense and economical depression existing for four years period between 1908 Constitutional Revolution and 1912 Balkan War,31 March Revolt,party quarrels,Adana-Armenian Case,Havran and Albany Revolts and the dissociation activities of minorities by organizing communities followed one another within the country. The Ottoman Empire had to conclude Yeşilköy Treaty as they were defeated in 1877-1878 Ottoman-Russia War, According to this treaty,totally independence of Sırbia,Montenegro and Rumenia,the foudation of Bulgarian Princedam,giving ansigns of Kars,Ardahan,Batumi and Beyazıt which were located Eastern Anatolia to Russia and carrying out reforms to the advantage of Christians in Rumelia living in Ottoman Country were accepted. In such a case,nearly all of our domains were lost at the and of the war which was made aganist Ottoman Government by the Balkan States (1912-1913 the four big Balkan States which were Bulgaria, Sırbia, Mantenegro and Greece) with the alliances in accordance with their benefits among them.Yanya,Shkoderand Adrianople held pleas aganist much more superior enemies. A drianople increased the respite to one hundred sixty days although it was given 50 days? endurance period A lot of pains were taken. Peaple cooked bread made of the grains of brom and they became wretched because of famine and diseases. A d rianople fulfilled its task of war in spite of many impossibilities and poverty of frontier fort. The claims which were published in domestic and foreign, and military and civil publications and denoted thad Adrianople had been taken over by the Balkan States (Greece, Bulgaria, Mantenegro, Sırbia ) are gratuitous. A lthough it seems that the fort wars of Adrianople don?t hava braveries, in fact, the defenders of Adrianople fulfilled their duties normally according to their period and the conditions of their opponents. The commanders and soldiers defended the fort of Adrianople in the best way according to their means. ??Key Words : Ottoman Government, the Balkan Wars, Adrianople