Özelleştirmelerin işletmelerin ve işgörenlerin performansına olan etkileri (POAŞ örneği)
The effect of privatization on firm's and employee's
  1. Tez No: 240940
  2. Yazar: MEHMET KANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN BİLİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özellestirme, K?T, Performans, sgören, POAS, Privatization, State Owned Enterprises, Performance, POAS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Değisen ekonomik, sosyal ve teknolojik kosulların bir sonucu olarak, kamunun vatandaslarına daha iyi hizmet sunabilmesi amacı çerçevesinde bu sartlara uygun olarak devletin fonksiyonlarının yeniden belirlenmesi gereği gündeme gelmistir. Bu doğrultuda, piyasa ekonomisini benimsemis ülkelerde uygulanan en önemli araçlardan birisi olan özellestirme, son yıllarda yaygın bir sekilde uygulanmaktadır. Özellestirmenin en kuvvetli gerekçesini, özel sektörün kaynak kullanımında, kamu sektörüne göre daha etkin olduğu iddiası olusturmaktadır. Özellestirme ile verimlilik ve karlılık gibi performans göstergelerinde artıs sağlanacağı savı, kamu mülkiyetinin tabiatı gereği verimsiz çalısmaya neden olduğu savına dayanmaktadır. Çalısmada, kamu sektöründe düsük verimliliğin ve yetersiz performansın sebepleri, kamu personel yönetiminin aksayan yönleri, isletmelerde özellestirme sonrasında yeniden yapılanmanın performansı nasıl etkilediği ve bunu belirleyen faktörlerden emek faktörünün -dolayısıyla isgörenlerin- performansını nasıl etkilediği incelenmistir. Bu amaçla PAOS'ın özellestirme sonrası değerlendirilmesi yapılmıs, isgörenlerin performanslarını etkileyen faktörlerin özellestirme sonrası durumundaki değisim de POAS'ta uygulanan bir anket ile incelenmistir. POAS'ın mali analizinde 1998? 2003 yılları arasını kapsayan, ?MKB resmi internet sitesinde yayınlanan ve POAS'ın yıllık faaliyet raporlarında da yer alan bağımsız denetimden geçmis mali tabloları kullanılmıstır. Bu çalısma, özellestirmenin isletmelerin verimliliğini ve isgörenlerin performansını arttırdığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
As a result of the changes in the economic, social and technological environment, a need for a revision in the states? functions was emerged to give a better public service to the society. In order to achieve that, privatization, which is one of the most effective tools used in the countries which have adopted free market economy, is used widely all over the world in recent years. The fact that resources are used more efficiently by the private sector enterprises than the public sector an enterprise is the one of the soundest reasons underlying the privatization concept. The claim that efficiency and performance of the enterprises would increase if they were privatized, is rooted to the idea that public sector enterprises operate inefficiently by their nature. In that thesis; the reasons for the low performance and the inefficiency in the public sector, the malfunctioning parts of the public personnel management, the effects of privatization to the performance of the firms and to the labor factor, which is a key determinant for the performance of the firms, are investigated. To achieve this, the efficiency and profitability ratios of POAS Company before and after privatization are analyzed comparatively and, also the effects of privatization to the condition of the factors that affect employee performance are investigated in POAS Company with a questionnaire. In the profitability and efficiency analysis of POAS, audited financial statements which are published in Istanbul Stock Exchange Market?s official web-site and which are also found in POAS?s annual reports, are used. This thesis finally demonstrates the fact that privatization has positive effects on firms? efficiency and performance of the employees.