Siyasal partilerin politik pazarlama uygulamaları ve bu uygulamaların seçmenler üzerindeki etkileri ve bir uygulama
Political marketing applications of political parties and the effect of these on voters and an application
  1. Tez No: 240959
  2. Yazar: ZUHAL KERESTECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik pazarlama, siyasal parti, iletişim, seçim kampanyası, politik reklamcılık, Political marketing, political party, communication, election campaign, political advertising
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Pazarlama tekniklerinin kar amacı gütmeyen kuruluşlarda uygulanmaya başlamasıyla siyaset alanında da bir takım yeniliklere rastlanmıştır. Siyasetin bir ürün gibi düşünülerek tasarlanması ve pazara sunulması politik pazarlama kavramını doğurmuştur. Politik pazarlama kavramı 1950 ve 1960'lardan itibaren ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya başlanmış ve bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Politik pazarlama sadece kavramın tanımlandığı değil, çeşitli etkilerinin de belirlendiği çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. ?Siyasal Partilerin Politik Pazarlama Uygulamaları ile Bu Uygulamaların Seçmenler Üzerindeki Etkileri ve Bir Uygulama? başlıklı bu çalışma, politik pazarlama uygulamalarının seçmenler üzerinde bıraktığı etkileri incelemektedir. Daha spesifik olarak araştırmanın amacı, siyasal partilerin politik pazarlama uygulamaları ve Edirne ilindeki seçmenlerin bu uygulamalara yaklaşımlarını nitel olarak analiz etmektir. Bu amaca ulaşmak için iki aşamalı bir araştırma tasarlanmış ve uygulanmıştır. Birinci aşamada literatür taraması sonucunda politik pazarlama uygulamalarına ilişkin veriler toplanmıştır. İkinci aşamada ise, seçmelerin algılamalarına ilişkin veriler anket formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları göstermektedir ki, seçmenler belli bir ölçüde politik pazarlama uygulamalarının etkisi altında kalmaktadırlar ve bu etki kimi zaman seçimlerde kullanılan oya dönüşebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Some political innovations have been realized with the help of using marketing techniques in the firms which are not profit-based. Thinking the politics as a product and presenting it in the market lead to the concept of ?political marketing?. The concept of ?political marketing? has been started to be applied in USA for the first time since 1950?s and 1960?s and become the subject matter in the scientific studies. Political marketing not only requires the studies in which the concepts are explained but also the ones in which various affects are identified. The study whose heading is ?Political Marketing Applications of Political Parties and The Effect of These on Voters and An Application? searches for the effects of the applications of political marketing on voters. More specifically, the aim of this research is to qualitatively analyse the political marketing applications of political parties and the attitudes of voters in Edirne towards these applications. In order to reach this aim, a study covering two steps is chosen and followed. In the first step, after scanning literature, data about political marketing applications are gathered. In the second one, using form of questionnaire with the help of face to face communication technique, data related to perceptions of voters are assembled and the results are evaluated. The results of this research shows that voters are affected by political marketing applications and this effect sometimes becomes a votein an election.