Piyasa yapısı ve teknolojik değişim: Türk imalat sanayine yönelik bir inceleme
Market structure and technological change: A survey on Turkish manufacturing industry
- Tez No: 240960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHAP KASIRGA YILDIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Market structure, technological change, Turkey, manufacturing industry, dynamic panel data estimation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Piyasa yapısı ve teknolojik degisim konusu Schumpeter'in 1942 yılında yayımlanan Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi adlı çalısmasındaki görüsleriyle birlikte büyük tartısmalara yol açan ve günümüze kadar çesitli yönleriyle ele alınmıs son derece önemli bir konudur. Piyasa yapıları ve teknolojik degisim ile ilgili çalısmalarda önceleri sadece piyasa yapılarının teknolojik degisim üzerindeki etkileri incelenmis iken, daha sonraları teknolojik degisimin piyasa yapıları üzerindeki etkilerinin de incelenmesi gerektigi ortaya konmustur. Diger taraftan bu çalısmalarda talep, teknolojik fırsatlar ve tahsis edilebilirlik konularının önemine deginilmeye baslanmıstır. Yapılan ampirik çalısmalarda piyasa yapısı ve teknolojik degisim arasında negatif, pozitif ve ters-U iliskisi oldugu görülmüstür. Böylesi farklı sonuçlara ulasılmasının en önemli sebepleri; bu konu ele alınırken tek bir veri/degisken/model kullanılamaması, endüstri spesifik özelliklerin kavramlastırılması ve incelenmesindeki zorluklar ve endojenlik problemidir. Türk imalat Sanayii'ne yönelik olarak yaptıgımız çalısmada ise piyasa yapısı ve teknolojik degisim arasında pozitif ve anlamlı bir iliski oldugu görülmüstür. Ancak bu iliskinin yönü belirsizdir. Çalısmamızdaki bulgulara göre daha yüksek yogunlasma oranının teknolojik degisimi arttırdıgı söylenebilmektedir. Diger taraftan daha büyük çıktı hacmine sahip olan firmaların, piyasa büyüklügündeki artısın ve pozitif kar marjının teknolojik ilerleme için önemli faktörler oldugu sonucuna varılmıstır. Tüm bu faktörlerin varlıgı oligopolistik firmaların teknolojik ilerleme için gerekli olan piyasa yapısını sagladıgını ortaya çıkarmaktadır. Anahtar Kelimler: Piyasa yapısı, teknolojik degisim, Türkiye, imalat sanayi, dinamik panel data tahmini
Özet (Çeviri)
The subject of market structure and technological change is a very important issue that has been examined with different aspects so far and that leads to huge discussions. These discussions based on the opinions which Schumpeter states at his book so called ?Capitalizm, Socializm and Democracy? . In earlier studies on market structure and technolojical change, only the effects of market structure on technological change was examined, later on, the necessity of examining the effects of technological change on market structure has been realized. On the other hand, in some studies, the importance of demand, technological opportunity and appropriability have been commenced to be mentioned. In the empirical studies that have been done so far, it has been realized that there are negative, pozitive and inverted-U relationship between market structure and technological change. In our study relating to Turkish Manufacturing Industry, it is realized that there is a positive and a significant relationship between market structure and technological change. But, the direction of relationship is ambigious. According to our study?s evidence, it can be said that higher concentration ratio raises technological change. On the other hand, it was concluded that the firms with larger output volume, the growth of market size and positive profit margin have significant impact on technological advance. The existence of all these factors reveals that oligopolistic firms forms the necessary market structure for technical progress.