Şeyhülislam Yahya Divanı'nda aşk
Love is Şeyhülislâm Yahyâ Divânı
- Tez No: 240965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA GÜRGENDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şeyhülislâm Yahyâ, Aşk, Maddi Aşk, İlahî Aşk, Sâkînâme, Şeyhülislâm Yahyâ, Love, Divine Love, Sâkînâme
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın temelini ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Aşk? konusu oluşturmaktadır. Çalışmamız ?Giriş?, ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Genel Olarak Aşk?, ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Aşk ile İlgili Benzetmeler?, ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Âşık-Sevgili İlişkisi?, ?Sonuç? ve ?Kaynakça? bölümlerinden oluşmaktadır. ?Giriş? bölümünde şairin yaşadığı devrin siyasi, sosyal ve kültürel durumu anlatılmış, Şeyhülislâm Yahyâ'nın hayatı ve edebî kişiliğine değinilmiş ve divan edebiyatında aşk ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Genel Olarak Aşk?, bölümünde şairin şiirleri aşk mefhumu çerçevesinde incelenerek bir din adamı olan şairin beşerî ve ilahî anlamda aşkı nasıl ele aldığı anlatılmıştır. ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Aşk ile İlgili Benzetmeler?, başlıklı bölümde aşkla ilgili benzetmeler tespit edilmiştir. ?Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda Âşık-Sevgili İlişkisi?, başlıklı bölümde de Divân'da âşık ve sevgili arasındaki münasebet anlatılmıştır. ?Sonuç? bölümünde, elde edilen bilgiler doğrultusunda Şeyhülislâm Yahyâ Divânı'nda aşk konusunda bir değerlendirme yapılmıştır. ?Kaynakça? bölümünde ise tez için faydalanılan kaynakların künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject ?Love is Şeyhülislâm Yahyâ Divânı? forms the basis of this this work. Our work consist of ?Introduction?, ?Love in General in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?, ?Comparisons Related with Love in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?, ?The Relationship Between The Lover and Beloved in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?, ?Conclusion?and ?Bibliography?.In the ?Introductıon? part, after giving a general view of the political, social and cultural state of the time in which the poet lived, the life and literary personality of Şeyhülislam Yahyâ have been mentioned, and a brief information about ?Love is Classical ottoman poetry has been given. In the ?Love in General in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?, part the poems of Şeyhülislam Yahyâ have been studied in detail concerning the concept of love and it has also been explained how the poet considered love both humanly and heavenly as a religious man. In the ?Comparisons Related with Love in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?,part the comparisons related with love have been set. And in the ?The Relationship Between The Lover and Beloved in Şeyhülislâm Yahyâ Divânı?, part the relation between the lover and beloved in ottoman poetry have been explained. In the ?Conclusion? part , an evaluation about love in Şeyhülislam Yahyâ Divânı has been made with the help of the gained information. And in ?Bibliography? part, the details of the sources which have been made use of have been mentioned.