Öğretmenlerin öz-yeterlik algıları ile öğrencilerin sosyal bilgiler benlik kavramları arasındaki ilişki
The relationship between the teacher self-efficacy and the students social studies self-concept
  1. Tez No: 240972
  2. Yazar: EMRE ÖZERKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ETHEM NAZİF BAYAZITOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Öz-yeterlik Algısı, Sosyal Bilgiler Benlik Kavramı, Teacher Self-efficacy, Social Studies Self-concept
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin öz-yeterlik algıları ile öğrencilerin Sosyal Bilgiler benlik kavramları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tarama modelindeki bu araştırma, 2005 - 2006 öğretim yılı II. yarıyılında Edirne İli Merkez İlçedeki İlköğretim I. Kademe okullarında görev yapan 62 (41 kadın, 21 erkek) sınıf öğretmeni ve sınıflarında öğrenim görmekte olan 1515 (749 kız, 766 erkek) 5. sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri, Senemoğlu (2006) tarafından geliştirilen ?Öğretmen Öz-yeterlik Ölçeği? ve Özkal (2000) tarafından geliştirilen ?Sosyal Bilgiler Benlik Kavramı Ölçeği? ile toplanmıştır. Buna ek olarak, öğrencilerin 5. sınıf I. Dönem Sosyal Bilgiler dersi başarı durumları da kaydedilmiş ve karşılaştırmalarda kullanılmıştır. Elde edilen veri, bilgisayarda SPSS 14.0 İstatistik programında Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Korelasyon, bağımsız gruplarda t testi, kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda öğretmen öz-yeterlik algısı ile öğrencilerin Sosyal Bilgiler benlik kavramları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin Sosyal Bilgiler benlik kavramları ve ders başarıları ile cinsiyetleri ve öğretmenlerinin özyeterlik algısı düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, öğretmen öz-yeterlik algısı ile cinsiyet arasındaki farkın anlamlı olmadığı; öğretmen özyeterlik algısı ile mesleki deneyim arasında da anlamlı bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between the teachers? self-efficacy and students? social studies self-concept. This research is a descriptive survey. Participants were 62 (41 females and 21 males) primary 5th grade teachers and 1515 (749 females, 766 males) students in their classrooms in central Edirne, during the second term of the 2005/2006 school year. Teacher self-efficacy was measured by using ?Teacher Self-efficacy Scale? developed by Senemoğlu (2006) and students? social studies self-concept was measured by using ?Social Studies Self-concept Scale? developed by Özkal (2000). 5th grade students? 2005/2006 school year first term social studies course marks were also collected and analyzed. The data obtained was analyzed by using the statistical analysis software SPSS 14.0 employing Mean, Standart Deviation, Linear Correlation and Independent Samples t-Test techniques. Findings of this research show a weak, yet positive correlation between teachers? selfefficacy and students? social studies self-concept. The results also provided evidence for a significant change in students? social studies self-concepts and achievements with respect to the gender of the student and the level of teachers? self-efficacy. Conversely no significant change in teachers' self-efficacy with respect to neither gender, nor teaching experience was found.