Ehet Turdi 'Ay Yamguri' metin-inceleme-dizin
Ehet Turdi 'Ay Yamguri' text-analysis-index
- Tez No: 240973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ehet Turdi, Ay Yam?uri, Metin, İnceleme, Dizin, Ehet Turdi, Ay Yam?uri, Texst, Analysis (Grammatica), Index
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 927
Özet
Tez konumuz çağdaş Uygur Edebiyatının önemli yazarlarından Ehet Turdi'nin ?Ay Yam?uri? adlı romanı üzerinde yapılan, Metin-İnceleme-Dizin çalışmamızdır. Tezin Giriş bölümünde, Uygur Türkleri ve bugünkü durumları hakkında bilgi verdik. Bu bölümde çağdaş Uygur edebiyatı ve önemli şahsiyetlerine değindik. Giriş bölümünün sonunda Ehet Turdi ve eserleri hakkında bilgi verdik. Metin bölümünde, Arap harfli Uygur yazısıyla yazılmış olan ?Ay Yam?uri? adlı romanın transkripsiyonu yaptık. Tezin İnceleme bölümü, ses, şekil ve cümle bilgisi başlıklarını içermektedir. Ses bilgisi kısmında kelimelerdeki ses hâdiselerini inceledik. Şekil bilgisi kısmında, isim, fiil, edat, zarf, zamir ve sıfatları inceledik. Cümle bilgisi bölümünde, Uygur Türkçesindeki cümle çeşitlerini metinden örnekler vererek gösterdik. Dizin bölümünde, isim ve fiil eklerini ilmî metotlarla sıraladık. Çalışmanın sonunda da kaynakça verdik.
Özet (Çeviri)
The study is a Text, Analysis (Grammatica) and Index study on Ehet Turdi?s work of art ?Ay Yam?uri?. Ehet Turdi is one of the distinguished personages of modern Uyghur Turkish Literature. We gave information with Uyghurs and the present state of them in the introduction chapter. In this chapter we gave in an arranged order modern Uyghur Turkish literature and some important personages. At the end of this introduction chapter, we gave an information about the Ehet Turdi and the Works of him. In the Text chapter the transcription of ?Ay Yam?uri?, which was writter in Arabic is made. The research chapter consist of main headings such as; morphology, phonology and syntax. In phonology chapter we examined the phonological features of word. In the syntax part we examined nouns, verbs, propositions, adverbs, pronouns and adjectives. In the end of this part we stated various sentence type of Uyghur Turkish with the example from the text. In the index we arranged the noun and verb inflections with in the scientific research. In the end of the research we gave Bibliography.