Yalçın Tura'nın viyola konçertosunun icra yönünden incelenmesi
The analysis of Yalçin Tura's viola concerto in terms of interpretation
- Tez No: 241027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHRA MANSUROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yalçın Tura, Viyola, Konçerto, İcra
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada 20.yy'ın önemli Türk bestecisi olan Yalçın Tura ve onun müziğinin dünya literatüründeki yeri ve önemi incelenmiştir. Yalçın Tura'nın besteci, müzik teorisyeni ve icracı olarak müzik tarihinde bu güne kadar kazandırdığı eserlerin gün ışığına çıkartılması, sanatçının müziğinin incelenmesi ve yorumsal tekniklerin geliştirilmesi adına bu araştırmanın pek çok müzisyene yol göstermesi amaçlanmaktadır.Tura, günümüze kadar uzanan müzik birikimini yeni bir sentez içinde değerlendirerek, ulusal karakter çizgisinde, yapıtlarına belli bir zaman diliminden sonra mikrotonal anlayış getirmiş ve böylece kişisel bir müzik meydana getirmiştir. Bu inceleme Sacem'in Türkiye İcra Komitesi üyeliğini ve aynı zamanda Mesam'ın Bilim Kurulu Başkanlığı'nı yapmış olan Yalçın Tura'nın daha iyi tanınmasını sağlayacak ve eserinin icrasında karşılaşılacak zorlukların verilen örneklerle somutlaştırılıp daha kolay icra edilmesine olanak sağlayacaktır.Araştırmanın sonucunda sanatçının bir Türk bestecisi olarak, violistlerin viyola repertuarlarına, iyi bir kaynak olduğu saptanmıştır. Böylece bu araştırmanın günümüz viyolistlerine yol gösterici olarak yardımcı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an important Turkish composer in 20th century, Yalçın Tura, place and importance of his music in the world literature is analysed. It is purposed, Yalçın Tura, as a composer, music theorist and maestro, to discover his works brought in literature in music history; and also to be a useful source for many musicians in terms of developing Tura?s music style and interpretation techniques.Tura composed an individual music by evaluating his music experience in a new synthesis and bringing a new microtonal concept to his literature on national characteristic line. This study will make it easy to know more about Yalçın Tura who was a member of Sacem Turkey Interpretation Committee and the director of Mesam Science Committee; and also by the given examples the interpretation of his works will be more easyAt the end of this study, a Turkish composer, Tura is identified as a good source for violists? repertoires. So this study aims to be a leading work for current violists.Keywords : Yalçın Tura, Conceto, Viola, İnterpretation