Sosyal süreçleriyle Fluxus ve ötesi
Fluxus and beyond with its social process
  1. Tez No: 241036
  2. Yazar: FIRAT ARAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Fluxus, George Maciunas, İntermedya, 1960'ların Sanatı, Fluxus, George Maciunas, Intermedia, the Art of 1960?s
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
1961'de ilk olarak ABD'de bir dergi adı olarak düşünülen ?Fluxus? adı, 1962'den itibaren sanatta yeni anlatım biçimleri arayışında olan Amerikalı, Avrupalı ve Japon sanatçıların Fluxus adı altında bir arada performanslar geliştirdikleri ve yayıncılık edimlerine giriştikleri bir sanat hareketinin adı olmuştur. 1962-1963 yıllarında Avrupa'da çeşitli konserler ve festivaller organize eden grup, grubun öncüsü George Maciunas'ın 1963 sonbaharında New York'a dönmesi ile birlikte edimlerini ABD'de sürdürmeye devam etmiştir.1963'ten 1978'e kadar Maciunas'ın önderliğinde performanslar, yayınlar ve çoğaltılmış nesneler (multiples) üreten grubun eylemleri 1970'lerden itibaren azalmaya başlamıştır. 1960'larda ve 1970'lerde sanat tarihi araştırmalarının ilgisini çekmeyen grubun bu niteliği 1980'lerde derece derece değişmeye başlamıştır. Ama asıl Fluxus'a karşı yükselen ilgi 1990'lardan itibaren başlamıştır.Bu araştırmada Fluxus sanat hareketini oluşturan düşünsel öncüller olarak Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Marcel Duchamp ve John Cage'in Fluxus'a etkileri ortaya konulacak ve ardından Fluxus tarihçesi kapsamlı olarak ele alınacaktır. Fluxus'un nesne-merkezli işlerinden örneklerden hareketle, Fluxus çalışmalarında gözlemlenen beş ana kriter üzerinden Fluxus çalışmaları yorumlanacaktır.Çalışma Fluxus'ın 1980'lerden sonra sanat dünyasında kazandığı statünün ortaya konulması ve Fluxus'ın 1960'lardan itibaren sanat dünyasındaki genel konumunun tespiti ile sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While the name ?Fluxus? firstly thought as a title of a magazine in 1961, from 1962 it became a name of an art group under the name Fluxus which some American, European and Japanese artists sought new expression styles. This group organized some concerts and festivals in Europe between 1962-1963 and when George Maciunas, the leader of the group turned back to the USA in the autumn of 1963, it continues its actions in New York.Under the leadership of George Maciunas, this group produced performances, publications and multiples between 1963-1978. But its activities started to fall from 1970?s. During the 1960?s and 1970?s art historical researches did not pay attention to this group, but in 1980?s this fact started to change gradually. But actually, the real interest in Fluxus started during the 1990?s.In this research, firstly, it will be display Futurism, Dadaism, Surrealism, Marcel Duchamp and John Cage?s effects to Fluxus as ideological initiators. After this, Fluxus?s history will be taken on extensively. Taking on some of the object-based examples of Fluxus? artworks, Fluxus? works will be interpreted through five basic criteria which were observed on Fluxus? works.This research has been result in what the situation Fluxus won in the art worlds after 1980s and what its general position is in the art world after 1960?s.