Toplam kalite yönetimi anlayışının sağlık sektöründe uygulanması: Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Edirne Devlet Hastanesi'nin karşılaştırılması
Implementation of total quality management approach in health sector: Comparison of Trakya University Health Research and application center, and Edirne Public Hospital
  1. Tez No: 241035
  2. Yazar: SEDEF ZEYREKLİ YAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, sağlık hizmetleri, hastane yönetimi, devlet hastaneleri, üniversite araştırma hastaneleri, Total quality management, health services, hospital management, public hospital, university research hospital
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Endüstri ve hizmet sektöründe uygulanan toplam kalite yönetiminden başarılı sonuçlar elde edilince, 1950'li yıllarda gelişmiş ülke hastanelerinde de toplam kalite yönetimi hızlı bir yayılma göstermiştir. Sağlık hizmetlerinde toplam kalite yönetimi yaklaşımı, hem toplumun daha kaliteli hizmet beklentisi hem de hizmet maliyetlerinin düşürülmesi hedeflerini karşılamaktadır. Toplam kalite yönetimi ancak belirli yönetim stilleri, örgüt iklimleri doğrultusunda yaşatılabilen bir felsefe ve uygulamalar olmakta; örgütteki insan unsurunun, makine, malzeme ve süreç öğelerinin bu anlayış doğrultusunda yapılması gerekmektedir.Bu araştırmayla, toplam kalite yönetimi çerçevesinde hastanelerde, hizmet kalite sürekliliğinin nasıl sağlandığı, hasta beklenti ve ihtiyaçlarının ne derece karşılandığı, çalışanların yönetime ne ölçüde katılabildiği gibi konular ele alınmaktadır. Bu amaçla; ilk bölümde toplam kalite yönetimi kavramı incelenmiş, bu çerçevede öncelikle kalite kavramı ile ilgili bilgi verilmiş; daha sonra toplam kalite yönetimi kavramı ve gelişimi, toplam kalite yönetimine katkıda bulunanlar, toplam kalite yönetiminin unsurları ve araçları, son olarak da kalite ödülleri ele alınmıştır.İkinci bölümde ise, sağlık hizmetlerinin tanımı, hastaneler hakkında genel bilgiler, hastane yönetimi ve bu çerçevede devlet hastanelerinin ve üniversite araştırma hastanelerinin yönetimi ve son olarak sağlık sektöründe toplam kalite yönetimi açıklanmaktadır.Son bölüm olan üçüncü bölümde, ilk iki bölümde ele alınan konular ışığında, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Edirne Devlet Hastanesi çalışanlarına ve hastalarına uygulanan anket sonuçları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
After achieving succesful results from the total quality management implementations in industrial and services sectors, total quality management in hospitals in developed countries showed a rapid spread in 1950?s. Total quality management approach in health sector meets either expectation about higher quality service, or goals on reducing service costs. Total quality management is a perpetuateable philosophy and a practice in the direction of specific management types and organization climates. However, human factor in organization, equipment and process items should be conducted in this direction.In this thesis, it is -in the perspective of total quality management- discussed such that how service quality contiunity is provided, that how much of patient expectations and needs are met, and that the possibility of employee participatiton to management. In this regard, in the first section, the concept of total quality management is analysed after the concept of quality is introduced. Then the concept of and evolution of total quality management, contributers of this concept and this evolution, the components of and the tools of total quality management, and lastly total quality management awards are considered.In the second section, the definition of health services, general information about hospitals, hospital management and -in this regard- managament of public hospitals and of university research hospitals, and lastly total quality management in health sector are introduced.In the last section, in light of the issues considered in first two sections, the results of the survey conducted to employees of Trakya University Health Research and Application Center, and of Edirne Public Hospital are analysed.