Johann Nepomuk Hummel'in mib.majör trompet konçertosu'nun form, analiz ve icra yönünden incelenmesi
A study of mib. m. trumpet concerto by Johann Nepomuk Hummel according to form, analysis and performance
- Tez No: 241043
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ AKPEROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Johann Nepomuk HummelMib.MajörTrompetKonçertoForm, Johann Nepomuk HummelMib.MajörTrumpetConcertoForm
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Klasik Dönem, Johann Sebastian Bach'ın ölüm tarihi olan 1750'den, 1789 Fransız devrimine kadar olan dönemdir. Aydınlanma Çağı da denilen bu dönemde, müzikte de yenilikler meydana gelmiştir. Barok Dönem'in feodal düzenine karşı geliş, düşünce ve sanat yaşamında diyalektiği (karşıtlık) beraberinde getirmiştir. Immanuel Kant'ın, aklını kullanamadığı için eleştirdiği insan, sanatta ve düşüncede, feodaliteye karşı gelişi yaratılarında göstermeye başlamıştır. Müzikte karşıtlığın simgesi olan iki temalılık Klasik Dönem'in eseridir.Yaklaşık 50 yıl süren bu dönemde müzikte Klasik stil, Haydn, Mozart ve Beethoven'ın oluşturduğu Viyana Klasik Müzik Okulu ile şekillenmiştir. Mozart'ın öğrencisi olan Johann Nepomuk Hummel, Klasik Dönem müzik stiliyle yetişmiş, olgun klasik dönemin temsilcisi bir bestecidir.Bu araştırmada Johann Nepomuk Hummel'in müzikal stili, müzik tarihindeki yeri, günümüzde trompet repertuarında önemli bir yeri olan Mib. M. Trompet Konçertosu form, analiz ve icra yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Era is between 1750, the date Sebastian Bach was dead, and 1789, the French Revolution. In this era, also called as Enlightenment Era, some changes happened. To defy the feudal system of Baroque Era brought about dialectic in thought and musical life. Human being that Immanuel Kant criticized for not to use the mind started to show being against the feudality in art and thought on the artworks. Double theme, the symbol of this encountering in music, is an innovation of Classical Era.In this era which was passed off in 50 years, Classical style took on a shape with Vienna School included Haydn, Mozart and Beethoven. Johann Nepomuk Hummel, a pupil of Mozart and being educated with Classical Era musical style, is one of the prominent composers of high Classical Era.In this study, it was studied Johann Nepomuk Hummel?s musical style and his place in the history of music. After that, it was analyzed his Mib M. Trumpet Concerto according to form, analysis and performance.