Yataklı sağlık kuruluşlarında yönetsel sorunların incelenmesi Edirne ilinde örnek bir uygulama
Research of administrative problems in hospitals an example aplication in Edirne
  1. Tez No: 241075
  2. Yazar: YASEMİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yataklı sağlık kuruluşları, işletme, yönetim ve organizasyon, Hospitals, operating units, management and organizations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde sağlık hizmetleri, ülke ekonomilerinin önemli bir parçası olup, büyük bir hizmet endüstrisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde, sağlık hizmetlerinin verimli ve kaliteli bir şekilde yapılandırılabilmesine ilişkin planlama çalışmaları, son yıllarda üzerinde en fazla tartışılan konulardan birisi haline gelmiştir. Her alanda olduğu gibi, sağlık hizmetlerinde de beklenen kalite ve verim düzeyinin elde edilebilmesi için, sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetimleri profesyonellerce icra edilmesi gerekmektedir. Nedenlerine gelince, sağlık örgütlerinin en üst kademesinden en alt kademesine kadar olan pozisyonlarda çalışanlar, yönetimle ilgili görevler ifâ etmektedirler. Sağlık hizmeti veren üretim birimlerinin en büyük alt sistemleri hastaneler olabilmektedir. Dolayısıyla söz konusu hizmet üretiminin büyük bir bölümünü üstlenmiş olması sebebiyle bu birimlerin, çağdaş işletmecilik anlayışına göre yönetilmeleri gerekmektedir.Çalışmamızın birinci bölümünde, sağlık hizmetleri ve sağlık işletmeleri üzerinde durulmuştur. Sağlık hizmetlerinin türleri incelenmiş, genel işletme ve yataklı sağlık işletmelerinin tanımları yapılarak, türleri hakkında bilgi verilmiştir. Hastane yönetiminin özellikleri ve diğer işletmelerden farklılıkları incelenmiştir.İkinci bölümde, yataklı sağlık kuruluşlarında yönetsel faaliyetler incelenmiştir.Üçüncü bölümde de yataklı sağlık kuruluşlarının yönetsel sorunlarını tespit etmek amacıyla, Edirne il ve ilçelerindeki 6 devlet hastanesi, 3 özel hastane ve 1 tıp fakültesi hastanesinde toplam 67 yöneticiyle anket uygulaması yapılmış ve sonuçları yorumlanmıştır. Toplanan veriler SPSS istatistik paket programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In contemporary world health service ? an ımportant parf of state economy foces us as a huge service ındustry. The planning research of constructing efficient and productive health services has become one of themost frequently discussed subject. As it is true for all institudes, to maintain the quality and efficieney level in health services, associatıors and establishments must be administered by professionals, as the ones working in all levels from top to the bottom for health organizations perform duties related to administration. The subsystems of production unist giving health services may be hospitals. That?s why these units, with the reason of taking over most of the service production, must be administered according to contemporary management methods.İn the first part of our study health services and units producing health services are the main focuses; the kingds of health services have been searched. General operating units and hospitals have been described and information about them has been given; the characteristics of hospital management and the differences between hospital management and other operating units have been searched.İn the second part administrative activities of hospitals have been searched.İn the third part with the aim of determining administrative problems of hospitals totaly 67 managers ? working for 6 state hospitals, 3 private hospitals, 1 medicine faculty in Edirne and ıts towns ? have answered a questionary. The results have been explained.The data abtained from questionary has been evoluated with SPSS statistical programme.