Anadolu ve Rumeli ağızlarında tasvirî fiiller
Descriptive verbs in Anatolian and Rumeli dialects
- Tez No: 241133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA SİBEL BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Descriptive, dialect
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkçe, uzun yıllardan günümüze kadar değişik coğrafyalarda varlığını sürdürmüş, birçoközelliği bünyesinde barındırmış olan bir dildir. Türkiye Türkçesinin yazı dilindeki kullanımındafarklılıklar olmasa da konuşma dilinde bölgeler arasında farklılıklar görülmektedir.Yapısında dilin birçok arkaik özellik ve unsurunu taşıyan ağızlar, yazı dili ile ilgili olarakortaya çıkan birçok meselede başvurabileceğimiz önemli bir kaynak durumundadır.Bu çalışmamızda, Türkiye Türkçesi yazı dilinde her geçen gün kullanım sıklığının düştüğünetanık olduğumuz tasvir fiilleri konusunun, Türkiye Türkçesi ağızlarındaki durumunu ortaya koymayaçalıştık.Çalışmamız sırasında, bazı tasvir fiillerinin ağızlarda çok fazla kullanılmadığını, bazılarınınise fazla kullanıldığını gördük. Bazı tasvir fiillerinin ise sadece belli illerin ağızlarında yaşadığınıöğrendik.
Özet (Çeviri)
Turkish has existed in various parts of the vorld for long years and it is a language which holds many features within itself. There are no differences in literary language of Turkish in Turkey but the spoken Turkish language varies according to the regions.The dialects which have lots of archaic features and elements in them are an important source where you can refer to regarding various problems which arise relating to literary language.In this study we have tried to display the current situation of the descriptive verbs-of which the use in the literary language of Turkish in Turkey has considerably been less in time-as far as the Turkish dialects in Turkey are concerned.We have observed during our study that some descriptive verbs are not frequently used in dialects whereas some others are used pretty much.We have also found that some descriptive verbs exist only in the dialects of some specific towns.