Tedarik zinciri yönetiminde bilgi teknolojilerinin kullanılması ve önemi
The usage and importance of information technologies in supply chain management
  1. Tez No: 241147
  2. Yazar: NAİM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Bilgi Teknolojileri, Supply Chain, Supply Chain Management, Information Technology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar (toptancılar ve/veya perakendeciler) ve müşterilerden meydana gelen bir ağda malzeme, bilgi ve finansal akışların yönetimini içermektedir. Tedarik zinciri yönetimi hem işletme içindeki bilgi akışının ve lojistik faaliyetlerin hem de tedarik zincirine dâhil diğer işletmelerin planlama ve kontrolünü kapsamaktadır. Günümüzde rekabet giderek artmaktadır. Gelecekte daha da artarak devam edecektir. Bu da, işletmeler arasında değil, işletmelerin dahil olduğu tedarik zincirleri arasında gerçekleşecektir.Tedarik zinciri, tedarikçiler müşterilerden uzakta olduğu zaman aradaki mesafeyi kapatmaya yaramaktadır. Bu konuda en önemli araç kullanılan bilişim teknolojileridir.Bilişim teknolojisinin tedarik zincirindeki temel amacı, üretim noktasını teslim ya da satın alma noktasına bağlamaktır. Burada temel nokta, ürünün fiziksel yolunu izleyen bilgiye sahip olmaktır. Bu sayede, gerçek veriye dayanan planlama, izleme ve teslimat süresi tahminleri yapılabilmesi mümkündür. Ürünün sevkiyat sırasında izlediği yol ile ilgilenen herkes bu bilgilere erişebilmelidir.Tedarik zinciri yönetiminde bilişim teknolojileri sayesinde bilgiyi kullanabilmek için ilk önce bu bilgi toplanmalı, erişilmeli, analiz edilmeli ve daha sonra da işbirliği amacına uygun olarak paylaşılmalıdırİşletmelerde kullanılan internet ve işletmeler arası e-ticaret gibi teknolojiler, tedarik zincirinin eş zamanlı ve etkin kullanılmasını sağlamaktadır. Tedarik zinciri yönetiminde bilişim teknolojilerinin kullanılmasıyla müşterilerin sipariş verilen ürün bilgisine erişimi mümkün olmaktadır. Tedarik zinciri yönetimiyle uğraşan firmalar açısından bilişim teknolojilerinin kullanılması işgücü, emek ve zaman tasarrufu sağlayarak işletmenin karlılığını artırmaktadır. Ayrıca müşterinin firmadan daha iyi hizmet almasını sağlayarak müşteri memnuniyeti yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
Suply chain management with the scope of suppliers, manufacturer, distributor (wholesale dealers and/or retailers) includes the management of materials, information and financial flowing. Supply chain management includes both information flowing and logistical activity in firm and planning and control process of the other firms which are involved in supply chain.The competition which is supposed to be much stronger in future would be not only between firms but also in supply chains.Supply chain management is used to get customers close to suppliers when they ara far away from each other. For this task, information technology is one of the most importan tools.The main goal of information technology in the supply chain management is to connect production point to deliver or purchasing point. The main point here is to have the information which follows up physical way of the product.By doing that, estimation for planning which based on actual data, following and delivery time would be possible. Anyone who is interested in the way of delivery process of the product should be able to reach to this information.In order to use the data gained via information technology a process which consists of collecting, analyzing and sharing in accordance with aims should be accomplished.Internet and other relative techonologies such as e-commerce provides supply chain to be used synchronous and effectively. Being able use information technology in supply chain management lets customers reach the information about ordered product. Additionally, using information technologies in the firms which are involved in supply chain management provides opportunity to those firms in order to save more labor, workface and time and eventually help to raise profitability of the company. What ismore is that it would also provide customer satisfaction due to beter service understanding.