Algılanan liderlik tarzlarının iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örgütle özdeşleşmenin rolü
The role of organizational identification in the effect of perceived leadership styles on the job satisfaction and intention to turnover
  1. Tez No: 241168
  2. Yazar: ORHAN ÖZSÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ERDEM ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütle Özdeşleşme, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Organizational Identification, Intention to Turnover, Job Satisfaction, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dönüştürücü Liderlik Tarzı'nın İş Tatmini, Örgütle Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyeti kapsamında en etkin Liderlik Tarzı olduğu görülmüştür. Liderlik Tarzı, Örgütle Özdeşleşme ile İş Tatmini'ne manidar etkide bulunmaktadır. Liderlik Tarzı, tek başına da İş Tatmini üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Dönüştürücü Liderlik Tarzı, Özdeşleme ile Kişisel Gelişim Ve Statü'ye, Çalışma Koşulları'na pozitif yönde etki etmektedir ama Özerklik üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Dönüştürücü Liderlik Tarzı ile Özdeşleşme birlikte analiz edildiğinde; sadece Özdeşleşme'nin Özerklik'e etkisi görülmektedir. Dönüştürücü Liderlik Tarzı, Bütünlük ile Kişisel Gelişim Ve Statü'ye pozitif yönde etki etmektedir, Çalışma Koşulları'na ve Özerklik'e de pozitif yönde etkisi bulunmaktadır.Liderlik Tarzı ile Örgütle Özdeşleşme arasında pozitif ilişki vardır ve Liderlik Tarzı, Örgütle Özdeşleşme'ye olumlu katkı yapmaktadır. Liderlik Tarzı, İşten Ayrılma Niyeti'ni etkilemektedir ve bu etki negatif yönlüdür. Liderlik Tarzı, Örgütle Özdeşleşme ile İşten Ayrılma Niyeti'ne etki etmektedir. Buradaki ilişki İşten Ayrılma Niyeti ile negatif yönlüdür. Dönüştürücü Liderlik Tarzı'nın, Özdeşleşme ile İşten Ayrılma Niyeti'ne etkisi vardır ve bu etki İşten Ayrılma Niyeti ile negatif yönlüdür. Dönüştürücü Liderlik Tarzı'nın, Bütünlük ile İşten Ayrılma Niyeti'ne etkisi vardır ve bu ilişki İşten Ayrılma Niyeti ile negatif yönlüdür.İş Deneyimi'nin Örgütle Özdeşleşme ve Bütünlük'e pozitif yönde etkisi bulunmuştur, Takımdaki Kişi Sayısı'nın ise Özdeşleşme üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. İş Deneyimi'nin İş Tatmini'ne pozitif katkısı belirlenmiştir, İş Deneyimi'nin, Kişisel Gelişim Ve Statü üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. İş Deneyimi'nin Çalışma Koşulları üzerinde manidar etkisi bulunmamaktadır. Demografik değişkenlerin Özerklik üzerinde manidar etkileri bulunmamaktadır. Takımdaki Kişi Sayısı'nın İşten Ayrılma Niyeti üzerinde manidar etkisinin olduğu belirlenmiştir, bu ilişki İşten Ayrılma Niyeti ile negatif yönlüdür.
Özet (Çeviri)
The Transformational Leadership has been deemed as the most effective Leadership Sytle in the context of the Organizational Identification, Job Satisfaction and Intention to Turnover. Leadership Style has Effects on Job Satisfaction and Intention to Turnover by oneself and with Organizational Identification. The Transformational Leadership has a positive Effect on the ?Personal Development and Status (1st Factor of Job Satisfaction)? and ?Working Conditions (2st Factor of the Job Satisfaction)? with the ?Identification? but it hasn?t an Effect on ?Self Autonomy (3st Factor of the Job Satisfaction)? with the ?Identification (1st Factor of Organizational Identification)?, ?Identification? has an Effect on ?Self Autonomy? by oneself. The Transformational Leadership has an Effect on all Factors of the Job Satisfaction with the ?Integrity (2st Factor of the Organizational Identification)?.The Transformational Leadership has a positive Effect on Organizational Identification and a negative Effect on the Intention to Turnover. The Effect of the Transformational Leadership on Intention to Turnover has been measured as negative with the ?Identification? and ?Integrity?. Work Experience is in the positive Relationship with the Organizational Identification and the ?Personal Development and Status?. Work Experience hasn?t an Effect on the ?Working Conditions?.The demographic Variables haven?t an Effect on the ?Self Autonomy?. The Effect of the Number of People in the Team has been concluded as positive on the Identification but this Effect is negative on the Intention to Turnover. If the Number of People in the Team increases, The Level of the Intention to Turnover is reduced.