Vadeli işlem piyasalarındaki işlem hacminin spot piyasadaki volatilite üzerine etkileri ve İMKB 30 uygulaması
Futures markets transaction volume in the effects on spot market volatility and ise 30 practice
- Tez No: 241183
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF MAKBULE ÇEKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vadeli İşlem Piyasaları, Volatilite, E-GARCH, VadeliPiyasa-Spot Piyasa Etkileşimi, Futures Markets, Volatilite, E-GARCH, Futures Markets-SpotMarket Interaction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada vadeli işlem piyasaları ve volatilite incelenerek, vadeli işlempiyasaları ve bu piyasalarda görülen işlem hacminin, spot piyasa volatilitesi üzerindekietkileri araştırılmıştır. Veri olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 30(İMKB-U30) endeksinin 05.02.2002 ile 03.02.2009 tarihleri arasındaki 1. Ve 2. seanskapanış değerleri kullanılmıştır. Veri setini oluşturan zaman serisi, 05.02.2002 ile08.08.2005 tarihleri arasındaki değerler futures öncesi dönemi, 09.08.2009 ile03.02.2009 tarihleri arasındaki değerler ise futures sonrası dönemi temsil edecek şekildeikiye ayrılmıştır. VOB'da ilk altı ay boyunca kayda değer işlem hacmineulaşılamadığından bu dönem futures öncesi seriye dâhil edilmiştir. Daha sonra seriyekukla değişken atanarak vadeli işlemlerin spot piyasa volatilitesi üzerindeki etkisiincelenmiştir. Şokların asimetrik etkilerinin tespit edilebilmesi için istatistiki modelolarak EGARCH modeli kullanılmıştır.Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; İMKB-U30 endeks sözleşmesininişlem görmeye başlaması ve bu sözleşmede görülen işlem hacminin, İMKB-U30endeksinde görülen oynaklık üzerinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı bulgusu eldeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the futures markets and volatility, futures markets and thetransaction volume in these markets, the impact on spot market volatility has beeninvestigated. As given in the implementation phase, Istanbul Stock Exchange National30 (ISE-U30) index date between 03.02.2009 and 05.02.2002 of the 1st And 2 are usedfor the closing session. Time-series data sets that comprise, between the dates08.08.2005 and 05.02.2002 and futures for the period before the date between03.02.2009 and 09.08.2009 for the post-futures period is divided into two to represent.Transaction volume for the first six months VOB'da recording of the series beforereaching futures to this period are included. Later series were assigned to the dummyvariables-term impact of operations on the spot market volatilitesi was examined. Todetermine the effects of asymmetric shocks as a statistical model is used in theEGARCHmodel.According to the results obtained from running, you start to see İMKB-U30index and agreement process with the transaction volume of this contract, the volatilityin the ISE-U30 on indices lead to a change not meaningful.