Es-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcânî'nin «el-Misbâh fî Şerh el-Miftâh» adlı eserinin tahkik ve tahlili edisyon kritik
Critical edition of as-Sayyid Sharîf al-Jurjânî?s work 'al-Misbâh fî Sharh al-Miftâh
- Tez No: 241221
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: al-Jurjânî, al-Misbâh, Miftâhu?l-`Ulûm, Rhetoric, Sakkâkî
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1048
Özet
Bu tez ?es-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcânî'nin «el-Misbâh Fî Şerh el-Miftâh» Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili (Edisyon Kritik)? adını taşımaktadır.es-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcânî (ö:816/1413) İslam düşünce tarihinde hicrî sekizinci Milâdî ondördüncü yüzyılda yaşamış meşhur bir bilim adamıdır.Bu çalışma es-Seyyid eş-Şerîf'in , es-Sekkâkî'nin (ö:626/1229) ?Miftâhu'l-Ulûm? adlı eserinin belâgatla ilgili üçüncü kısmına ?el-Misbâh Fî Şerh el- Miftâh? ismiyle yazmış olduğu şerhinin tahkik ve tahlilini (Edisyon Kritik) ele almaktadır.Tezin Birinci Bölümünde el-Cürcânî'nin hayatı, eserleri, seyahatleri tartışmaları, görüşleri ve Arap Dili ve Edebiyatındaki yeri ele alınmaktadır. İkinci Bölümde ise el-Cürcânî'nin tahkike konu olan şerhi el-Misbâh'ın Türkçe olarak tahkik ve tahlili (Edisyon Kritik) ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde de el-Misbâh'ın Arapça olarak tahkik ve tahlili yapılmıştır. Tez bibliyografya ve sonuçla son bulmaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis is entitled ?Critical Edition of as-Sayyid Sharîf al-Jurjânî?s work `al-Misbâh fî Sharh al-Miftâh? ? . As-Sayyid Sharîf al-Jurjânî (d.816/1413) is a well known scholar of Islamic sciences who lived in the eight century after the Hijra, forteenth century AD.This study is a critical edition of al-Jurjânî?s work entitled al-Misbâh fî Sharh al-Miftâh which is a commentary on the third section of Sakkâkî?s (d.626/1229) work Miftâhu?l-`Ulûm in the science of Rhetoric.The first chapter of the thesis is dedicated to al-Jurjânî?s life, his works, his journeys, his debates, his views and his place in Arabic language and literature.The second chapter consists of a critical edition of al-Jurjânî?s above mentioned work translated into Turkish.The third chapter is a ciritical edition of the same work in Arabic.The thesis is completed with a bibliography and a conclusion.