İlköğretim 5. sınıf matematik dersi için probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisi
The effects of problem-based learning on students? success in the teaching the topic fractions at the 5 th grade
  1. Tez No: 241307
  2. Yazar: PINAR AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme dayalı öğrenme, yapılandırmacı yaklaşım, matematik öğretimi, Problem-based learning, constructivisim, maths education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde, kesirler konusunu öğrenmelerinde probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisi incelenmiştir.Araştırma, Manisa İli Kula İlçesi Gökçeören Beldesi Ulupınar ve Yunus Emre İlköğretim Okulları'nın 5. sınıflarında okuyan 48 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada deney ve kontrol gruplarının denkliğini belirlemek için öğrencilerin ünite ile ilgili başarı testinden aldıkları puanlara bakılmış ve bilgi düzeylerinin birbirine yakın olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunu yapılandırmacı yaklaşım, deney grubunu ise probleme dayalı öğrenme ile öğrenim görecek olan sınıflar oluşturmuştur. Çalışmanın deney grubu öğrencileri araştırmacı ile ders işlerken, kontrol grubu öğrencileri kendi sınıf öğretmenleri ile sürece katılmışlardır. Çalışma, 6 hafta süresince devam etmiştir.Probleme dayalı öğrenme ve yapılandırmacı yaklaşım uygulayan sınıflar, uygulama süresince etkinliklerini sürdürmüşler ve uygulama sonunda başarı düzeylerini ölçmek amacıyla akademik başarı testi her iki gruba da uygulanmıştır. Uygulama yapıldıktan 4 hafta sonra bilgi kalıcılığını ölçmek amacıyla kalıcılık testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 16.0 programından yararlanılmıştır ve grupların başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı T-testi ile kontrol edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonunda her iki öğrenme yönteminin öğrenci başarısını artırmada etkili olduğu; ancak probleme dayalı öğrenme yöntemiyle işlenen dersin, yapılandırmacı yaklaşımla işlenen derse göre öğrenci başarı düzeyini artırmada daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of Problem-Based Learning on students? success in the teaching the topic of ?Fractions? at the 5 th grade maths lessons were investigated.The study was administered to the 48 5 th grade students studying at Ulupınar and Yunus Emre Primary School in Gökçeören in Manisa.To make sure the control and experimental groups were identical, the pre test of these students in the topic of fractions were used and it was seen that the groups shared similar academic success. The topic ?Fractions? was taught by Constructivism in the control group and it is taught by Problem-Based Learning in the experimental group for six weeks.The activities that were based on Constructivism and Problem-Based Learning were implemented for both groups and the final test was given to determine the students? success at the end of the experiment. The data was analyzed by SPSS 16.0 version. To evaluate the significance of difference between the groups T-test was used. The significance difference was 0.05.The results suggested that both methods were effective on learning. However problem-based learning was proved to be superior to promote success in maths education.