Kazak mizahı ve önemli Kazak mizah tipleri
Kazakh humour and important Kazakh humour types
  1. Tez No: 241336
  2. Yazar: NAZYM ABDIKADYROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak mizahı, Kojanasır, Aldar Köse, Tazşa Bala (Keloğlan), Jiyrenşe Şeşen, mizah kuramları, Kazakistan ve Rusya'da yapılmış mizah çalışmaları
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışmada ?gülme? ve ?mizah? kavramları ile bu kavramlarla ilgili Aristoteles'den bu yana ortaya atılan kuramlar incelenmektedir. Doğu ve batı dünyasında, Kazakistan ve Rusya'daki mizah anlayışı ile bu konuda yapılmış önemli çalışmalar, kronolojik olarak verilmiştir. Ayrıca Kazak mizah anlayışı ve önemli Kazak mizah tipleri konusunda bilgi verilmektedir. Türk boylarının çoğunda bilinen mizahi tipler Kojanasır (Hoca Nasreddin), Aldar Köse, Tazşa Bala (Keloğlan), Jiyrenşe Şeşen (söz ustası, hatip) gibi isimler ile bu isimlerle ilgili anlatılan fıkra, efsane ve masallar çözümlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we will try to research Kazakh humour and famous Kazakh humour types. Many theories exist about what humour is and what social function it serves. We gave an information in chronological order about well-known humour researches and accepted humour theories in Eastern and Western science, especially studies in Kazakhstan and Russia, that were disputed since Aristoteles. On the other hand we gave an information about Kazakh humour comprehension and well-known Kazakh humour types as Kojanasır (Hoca Nasreddin), Aldar Köse, Tazşa Bala (Keloğlan) and Jiyrenşe Şeşen (wisecracker). Also anecdotes, legends and folk-tales, about these types, are being analysed according to humour theories.Key WordsKazakh humour, Kojanasır, Aldar Köse, Tazşa Bala (Keloğlan), Jiyrenşe Şeşen, humour theories, humour studies in Kazakhstan and Russia.