İlköğretim ikinci kademe sosyal bilgiler öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi
Analyzing critical thinking abilities of the social studies teachers who work at the secondary stage of primary schools
- Tez No: 241499
- Danışmanlar: DR. BİRSEL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme, Eleştirel Düşünme, Eleştirel Düşünme Becerisi, Sosyal Bilimler, Sosyal Bilgiler, Thinking, Critical Thinking, Social Studies, Social Sciences, Thinking ability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe 6-7. sınıf Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerileri ve eleştirel düşünmeye yönelik kullandıkları öğretim yöntemleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir.Araştırma, 2007-2008 öğretim yılında bahar döneminde Adana ili Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki 36 devlet okulunda görev yapan 110 Sosyal Bilgiler öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Kritik Düşünme Ölçeği?, ?Öğretim Yöntemleri Anketi? ve görüşme formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS 11.5 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada ?Kritik Düşünme Ölçeği? ve ?Öğretim Yöntemleri Anketi? ile elde edilen verilerin frekans dağılımları ve aritmetik ortalamaları betimsel olarak verilmiştir. Ayrıca Korelasyon analizi, bağımsız gruplar t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır.Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:1. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerileri ile kullandıkları öğretim yöntemi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır.2. Öğretmenlerin yüksek düzeyde eleştirel düşünme becerisine sahip oldukları bulunmuştur. Ancak öğretmenlerle yapılan görüşme sonuçları bu bulguyu tam olarak desteklememektedir.3. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerileri ile cinsiyet, mezun olunan yüksek öğrenim kurumu ve aldıkları hizmet içi eğitim seminerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Mesleki kıdem değişkenine göre ise kıdemi fazla olanlar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.4. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin eleştirel düşünmeye yönelik kullandıkları öğretim yöntemleri ile cinsiyet, mezun olunan yüksek öğrenim kurumu ve aldıkları hizmet içi eğitim seminerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Mesleki kıdem değişkenine göre ise kıdemi fazla olanlar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.5. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin boş zamanlarında daha çok kitap ve gazete okudukları ve kültürel aktivitelerle ilgilendikleri, ayrıca televizyonda daha çok tartışma programları, bilgi yarışmaları ve belgesel programları izledikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research,critical thinking abilities of the social teachers at the secondary stage,6-7. grades of primary schools and their teaching methods intended for critical thinking have been analized from the point of some variables.The research has been formed in 2007-2008 educational year spring semester, with the 110 Social Studies teachers who work in Seyhan and Yüreğir counties in Adana province.In the research, ?Personal Information Form? , ?Critical Thinking Scale?, ?Teaching Methods Questionnaire? have been applied.The information gained in the research has been analized through statistical software package SPSS 11.5 . In the research,frequency polygons and arithmetic means of the datas gained through ?Critical Thinkink Scale? and ?Teaching Methods Questionnaire? have been shown in a descriptive way. Also, correlation analysis , independent groups t-test , one-way analysis of variance have been applied.Results gained through the research can be summarized like below;1.There is a meaningful and positive connection between the critical thinking abilities of social studies teachers and their teaching methods.2.It has been detected that teachers have a good level of critical thinking ability.But interwiew results done with the teachers don?t support this finding.3. Gender, in-service training the teachers have recieved,university graduation don?t make meaningful differences in analysing critical thinking abilities of Social Studies teachers. In wiev of professional seniority variable, a meaningful difference has occured for the good of the ones who have more seniority.4. Gender, in-service training the teachers have recieved, university graduation don?t make meaningful differences in Social Studies teachers? teaching methods intended for critical thinking. In wiev of professional seniority variable, a meaningful difference has occured for the good of the ones who have more seniority.5. It is detected that Social Studies teachers read more book and newspaper, pay attention to culturel activities, watch discussion programs, knowledge contests and documentaries in their spare time.