Sosyal bilgiler programındaki değerlerle ilgili kazanımlara yönelik öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers? views about the objectives related to values in the studies curriculum
  1. Tez No: 241500
  2. Yazar: SENEM UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Eğitimi, Sosyal Bilgiler Dersi, Kazanım
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, ilköğretim sosyal bilgiler programındaki değerlerle ilgili kazanımlara yönelik öğretmenlerin görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.araştırma ilköğretim öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersindeki değerlerin kazanım düzeyine ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır.Araştırmanın çalışma evrenini 2007-2008 eğitim-öğretim yılında VAN ili merkez ilköğretim okullarında görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri ve 4.-5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada çalışma evreninin büyük olması nedeniyle örneklem alma yoluna gidilmiştir. Araştırmaya 290 öğretmen katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş Sosyal Bilgiler Kazanım Değerlendirme Anketi (SBKDA) kullanılmıştır.Elde edilen veriler spss paket programında analiz edilmiştir. Öğretmenlerin kişisel bilgileri ve öğretmenlerin değerlerle ilgili kazanımların mevcut programda ne kadar yer aldığı ve ne kadar yer alması gerektiği hakkındaki görüşlerine yönelik bulgular için frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Öğretmenlerin değerlerle ilgili kazanımların mevcut programda ne kadar yer aldığı ve ne kadar yer alması gerektiği hakkındaki görüşleri arasındaki farklılık için ve cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için t testi analizi yapılmıştır. Branş ve kıdem değişkenlerinde anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans anova analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda bulgular incelendiğinde cinsiyet ve branş değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Mevcut programda degerlerle ilgili kazanımların yeterli olup olmadığı sorusuna ise öğretmenlerin kazanımları yetersiz gördükleri cevabını vermişlerdir ve Öğretmenler değerlerle ilgili kazanımlara programda daha çok yer verilmesi istemektedirler. Öğretmenlerin mesleki kıdemlerine göre değerlere yönelik görüşleri incelendiğinde sosyal bilgiler programında değerlerle ilgili kazanımların var olan duruma yönelik görüşleri arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Fakat öğretmenlerin programda değerlerle ilgili kazanımların olması istenen duruma yönelik görüşleri mesleki kıdemlerine bağlı olarak farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to evaluate teachers? views about the acquisitions related to values in the social studies awriculum. The research is a descriptive study and using survey model it aims to find out primary school teachers? views about the level of acquisition of values in the class of social.The target population of the study includes teachers of social who work in the central district of Van Province in 2007-2008 educational year and teachers of 4th and 5th grades. Since the target population is immense sampling has been conducted. 290 teachers have contributed to the study.In the study, Survey of Goal Evaluation in Social Sciences ( SGESS) which is developed by the researcher has been used. The data collected has been analysed through SPSS pack program. The personel information about the teachers and the findings for their views about to what extents the acquisitions related to values exist in the program and to what extents they must exist have been calculated with frequencies and percentages. In order to find out if there is a significant difference between teachers views about to what extents the acquisitions related to values exist in the program and to what extents they must exist and also in order to find out if there is difference in terms of gender analysis of t-test between independent teams has been done. In order to determine if there is a meningful difference in terms of branch and gender one way anova test has been conducted.When the findings are evaluated at the end of the research it is seen that there is not a meaningful difference in terms of variables of gender and branch. It is seen that most of the teachers think that acquisitions related to values in the present programme are insufficient and they must be featured in the new programme. Considering seniority of teachers it is obvious that there is not a significant difference between teachers? views about the acquisitions related to values in the present situation. However, teachers? views about the desired situation in which the acquisitions related values must be has changed according to their seniority in their profession.Keyword: