Gazi Zahirüddin Muhammed Bâbur Mirza'nın eserlerindeki ikilemeler
Reduplications in the masterpieces By Gazi Zahirüddin Muhammed Babür Mirza
  1. Tez No: 241515
  2. Yazar: NİMET CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DENİZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkileme, Hendiadyoin, Yineleme, Çağatay Türkçesi, Babür, Reduplication, Hendiadyoin, Repetition, Chagatai Turkish, Babur
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 494
Özet
Bu çalışmada ikilemeler farklı açılardan ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, G?zi Zahirüddin Muhammed B?bur Mirza'nın dört eserinden derlediğimiz ikilemeler ışığında, Türkçenin tarihi dönemlerinden beri kullanılagelen bir anlatım biçimi olan ikilemelerle ilgili problemleri ortaya koymak ve onlara küçük de olsa bir çözüm üretmektir.Çalışmanın giriş bölümünde ikileme için araştırmacılarca kullanılan terimler belirtilmiş, bu çalışmada tercih edilen terimler de ifade edilmiştir. Bu bölümde ayrıca ikilemenin tanımı yapılmış ve diğer araştırmacıların tanımlarına, konuyla ilgili fikir ve saptamalarına yer verilmiştir.İnceleme bölümünde ikilemeler ses benzerliği, yapı, anlam, köken, sözcük türü, işlev ve sözdizimindeki işlevleri açısından ele alınmıştır. Aynı sözcüğün tekrarıyla oluşturulan kuruluşlar aynen tekrarlar adıyla yapı bölümünde; sayılarla oluşturulan ikili yapılar da sayılarla oluşturulan ikilemeler adıyla sözcük türü bakımından yapılan sınıflama içinde incelenmiştir. Bu bölümde sıklık çalışması ve ikileme dizini de verilmiştir.Çalışmanın sonuç bölümünde ise taranan metinlerden elde edilen ikilemelerin sayısı, hangi ikilemelerin hangi bölümde en çok kullanıldığıyla ilgili sayısal veriler aktarılmış ve ikilemelerle ilgili bizim çalışmamızdan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, reduplications, a sort of expression, having been used since the Historical Period of Turkish are researched in various aspects. This study aims to figure out the problems that reduplications have been confronted and at least find a solution for them (in G?zi Zahirüddin Muhammed B?bur Mirza?s researches).In the introduction part of the study, the terms used for reduplications by researchers are well defined. Also the preferred terms are stated in this study. Beyond this, in this part, what reduplication means is defined and given place to other researchers? definitions, their ideas and determinations about this topic.In the analysis part, reduplications are handled in the course of their phonological resemblance, structure, semantic, etymological, part of speech, functions and syntactic functions. Reduplications, formed with the re-use of the same word are examined as repetition of same words in structure part, the reduplications formed with numbers are examined as reduplicated numbers in the classification of part of speech part. In this part how often reduplications are used and the concordances of reduplications are given.In the conclusion of this study, the number of reduplications obtained from examined texts and numerical datum of which reduplications used in which part and how often they are used are cited and the results gotten from our study about reduplications are evaluated.