Mimari özellikleri farklı ilköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin okullarının bina ve bahçeleri hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The investigation of the opinions and teachers and studentes about their schools building and gardens in the primary schools that architectural features different
- Tez No: 241514
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEDİHA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metaphor, School Building, School Garden, Metaphors Questionnaire that is attributed to the schools building and garden (OBBAMA)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmada, mimari özellikleri farklı üç ilköğretim okulundaki öğrenci ve öğretmenlerin okullarının bina ve bahçeleri hakkındaki görüşleri ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma, 2008-2009 Eğitim- öğretim yılında, Adana İli Merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler ile bu okullardaki 4.- 8. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem seçimi içinse Adana il Milli Eğitim müdürlüğünden, müfettişlerden, öğretmenlerden alınan bilgiler doğrultusunda mimari özellikleri bakımından iyi, orta ve alt düzeyde üç okul belirlenmiştir. Daha sonra bu üç okuldaki tüm öğretmenlere ve 4.- 8. sınıflardan seçkisiz olarak belirlenen birer şubedeki öğrencilere anket uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca, bu üç okuldan farklı branşlardan beşer öğretmen ile 4.-.8. sınıf düzeyinde ikişer olmak üzere onar öğrenci gönüllülük esasına göre belirlenerek, bu bireylerle görüşmeler yapılmıştır. Bu bağlamda anket uygulamasına 439 öğrenci ile 96 öğretmen katılırken, görüşmelere ise 15 öğretmen ile 30 öğrenci katılmıştır.Veriler, araştırma kapsamında geliştirilen ? Okul Bina ve Bahçelerine Atfedilen Metaforlar Anketi? (OBBAMA) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, Okul bina ve bahçesinin genel görünümünün ve fiziki mekan uygunluğunun, eğitim-öğretim kalitesini etkilemede önemli bir faktör olduğu kullanıcı görüşleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Okulun bina ve bahçesinin yeterli olarak kabul edildiği okullarda öğrenci ve öğretmenler daha çok olumlu temalar altında metafor üretmiş ve olumlu anlamda görüş bildirirken, bina ve bahçenin yeterli olarak kabul edilmediği okullarda ise öğrenci ve öğretmenler daha çok olumsuz temalar altında metafor üretmiş ve olumsuz görüş bildirmişlerdir. Mimari özelliklerin düzeyi olumlu anlamda arttıkça öğretmen ve öğrencilerin okullarına karşı olumlu tutum geliştirdikleri söylenebilir.Araştırma sonuçları doğrultusunda okullardaki gerekli olmasına rağmen bulunmayan bölümlerin il milli eğitim müdürlüğünce oluşturulacak bir komisyon tarafından tespit edilmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bundan sonra yapacağı projelerde eksik olan bu bölümlere yer vermesi gerektiği söylenebilir. Ayrıca binaların yapı aşamasında ve bahçe düzenlemesi sürecine mimarlar, mühendisler, eğitimciler ve çocuk gelişimcilerinin de katılması, kullanılan ve yapılacak olan okullarda renk seçiminin öğretmenler ve öğrenciler tarafından yapılması, sınıf ve çevre düzenlemelerinde öğretmen ve öğrencilerin fikirlerinin alınması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler : Metafor, Okul Binası , Okul Bahçesi, Okul Bina ve Bahçelerine Atfedilen Metaforlar Anketi (OBBAMA)
Özet (Çeviri)
In this study, students and teachers opinions about their own schools building and gardens in three primary schools, which have got different architectural features, was to be examined in detail. Universe of the study consists of the teachers, who worked in the official primary school in the central district of Adana province in the 2008-2009 academic year, and the students who are in 4.-8. classes in these schools. Fort the sample selection, three schools at the good, middle and lower levels in point of architectural features was determined with regard to information received from the National Education Director of Adana province inspectors and teachers. Then, the survey was applied to all teachers in these three schools and students who are randomly determined from one each branch of 4.-8. classes. Also, in this study, five each teachers from different branches in these three schools and ten each students (two each students from 4-8 classes) were identified basis to voluntary, meetings have been held with these individuals. In this context, while only 439 students and 96 teachers participated to the survey, 15 teachers and 30 students have participated in talks.Data was collected through the ?metaphors? questionnaire that is attributed to the schools building and garden OBBAMA and semi-structured interview form. The data obtained in investigating were analyzed with the methods of content analysis.According to research results, it has emerged according to user opinions that general view of school?s building and garden and availability of physical space is a critical factor in influencing the education quality. In the schools that its buildings and gardens are accepted as adequate, students and teachers manufactured metaphors under more positive themes and have positive feedback in the sense, in the schools that is buildings and gardens manufactured under more negative themes and have negative feedback in the sense, in the schools that its buildings and gardens aren?t accepted as adequate, students and teachers manufactured under more negative themes and have negative feedback in the sense. It can be said that the more the level of architectural features increase positively, the more teachers and students develop a positive attitude against the school.In the direction of research results, it can be said that the sections, that have not been in the determined schools although it is required, have to the be determined by a commission created by the Provincial National Education Director and have to give place to these missing sections in projects that the National education Ministry will do after that. Moreover, to participate the architects, engineers, educators and children?s educators to the process of the buildings structure and gardens regulation, to provide to teachers and students making the color choices of schools, that is available or will be done, and to get ideas of teachers and students during the class and environment regulation is recommended.