Tarihten günümüze Azeri-Ermeni ilişkilerinde Karabağ sorunu
The problem of the Karabakh İn the relation between Azerbaijan- Armania from history up to nom
- Tez No: 241627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN H. ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Ermenistan, Karabağ, Dağlık Karabağ, Azerbaijan, Armenia, Karabakh, Nagorno - Karabakh
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Karabağ problemi, Sovyetler Birliğinin dağılmaya başladığı 1988 yılından başlayarakdünya kamuoyunun gündemini meşgul eden bir konudur. Problem, Azerbaycan veErmenistan arasında, Azerbaycan sınırları içinde, tarihten beri Türk toprağı olanDağlık Karabağ Özerk Bölgesi için cereyan etmektedir. Problemin temelleri ÇarlıkRusyası'nın Ermenileri Azerbaycan topraklarına yerleştirmesiyle atılmıştır.Ermenistan'ın 1992?1994 yılları arasında Azerbaycan'ın topraklarının 1/5'ini işgaletmesiyle problem had safhaya ulaşmıştır. 1994'de imzalanan ateşkes ile sıcakçatışmalar durdurulmuş olsa da halen bölgede kalıcı barışı sağlayacak bir anlaşmasağlanamamıştır. Azerbaycan ve Ermenistan, problemi çözmek için uluslararasıkuruluşların girişimleri ve devletlerin arabuluculuğu ile barış görüşmelerinisürdürmektedirler.
Özet (Çeviri)
The problem of Karabakh, as the Soviet Union collapsed since 1988, this subject is on theagenda of world public opinion. The problem is between Azerbaijan and Armenia,on borders of Azerbaijan accurred from the history on Turkish soil situatedNagorno- Karabakh Autonomous Region. The basis of problem began when theRoyal Russia lodged Armenian in Azerbaijan?s territory. Between 1992?1994Armenia occupied Azerbaijan?s territory, about one-fifth, therefore the problemgained boundary line. In 1994 a cease-fire was signed, although hot collions came toa halt but still the region doesn?t have eternal peaceful agreement which can providepeace between these two countries. Azerbaijan and Armenia in order to solve thisproblem, they keep in touch with internatonal establishment attempts and statesintermediary efforts of peaceful agreements.