Ağızdan ağıza iletişimin tüketici satın alım kararlarına etkisi ve bir uygulama
The effect of word of mouth communications on consurmers? purchasing decisions and an application
  1. Tez No: 241666
  2. Yazar: NİYAZİ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUZİYE COP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan ağıza iletişim, tüketici satın alım kararları, pazarlama iletişimi, Word of mouth communication, consumer purchase desicions, marketing communication
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde kitle iletişim araçlarının yarattığı mesaj karmaşası, pazarda aynı ihtiyaca cevap veren onlarca ürünün bulunması gibi etmenler tüketicileri satın alma kararlarında objektif ve bağımsız bilgi kaynaklarına yöneltmektedir. Tüketiciler satın almayı gerçekleştirmeden önce çevresindeki diğer tüketicilerden bilgi almakta ve ağızdan ağıza iletişim yoluyla elde ettikleri bu bilginin daha güvenilir olduğunu düşünmektedirler. Kişiler arası bu etkileşimler sonucu tüketiciler satın alma kararlarına yön vermektedirler.Pazarlama literatüründe önemi giderek daha fazla anlaşılmaya başlanan ağızda ağıza iletişim konusunda çok sayıda yabancı yayın bulunmasına rağmen, konuyla ilgili olarak ülkemizdeki çalışmalar yok denecek kadar azdır. Ağızdan ağıza iletişim tüketiciler arasında ürün veya hizmetler hakkında kendiliğinden gerçekleşen bir iletişim şeklidir ve tüketicilerin satın alma karar sürecinde oldukça etkili olmaktadır.Ağızdan ağıza iletişimin tüketici satın alım kararlarına olan etkisinin incelendiği bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iletişim kavramıyla birlikte pazarlama iletişimi, unsurları, özellikleri ve süreci incelenmektedir. İkinci bölümde ise tüketiciler arası iletişim kavramı özellikleri, tarafları, kaynakları, türleri, nedenleri, süreci ve işletmelerin tüketiciler arası iletişim kampanyası uygulamalarında dikkat etmeleri gereken unsurlar incelenmeye çalışılmıştır. Tezin son bölümünde ise Bolu'daki tüketiciler arası iletişimin otomobil satın alım kararlarına olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays such factors as the message confusion caused by mass media and the existence of so many products that satisfy almost the same needs in the market have led consumers to apply to objective and independent information sources in their purchasing decisions. Consumers collect information from other consumers about the products before their purchasing activity. They think that the information obtained through word-of-mouth-communication is more trustworthy than other sources. As a consequence of these interpersonal interactions, consumers conduct their purchasing decisions.Although there are lots of studies about word-of-mouth-communication with regard to foreign countries as the importance of this topic has getting surged in the marketing literature of recent years, there is a short of studies in this subject with regard to Turkey. Word-of-mouth-communication is a type of communication occurring naturally between customers about products and services without an effort, however it deeply affects purchasing decisions of consumers.This thesis that aims at researching the effects of word-of-mouth-communication on consumer purchasing decisions consists of three chapters. In the first chapter, communication concepts extending to marketing communication, and its components, properties and process are reviewed. The second chapter examines the features, parties, sources, types, causes, process of between-consumers communication concept and the elements that firms should pay attention in the application of their between-consumers communication campaigns. In the final chapter, the impacts of between-consumers communication efforts on automobile purchasing decisions of consumers in Bolu city are investigated.