Tutuklu ve hükümlülerde din algısı (Ağrı örneği)
Religious perception of the prisoners and convicteds (The Ağrı case)
- Tez No: 241719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tutuklu, hükümlü, suç, ceza, din, dindarlık, cezaevi, Ağrı, Prisoner, convicteds, crime, punishment, religion, devoutness, prison, Ağrı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin dini algı ve yaşayışlarınıkonu edinmiştir. Kişinin içinde bulunduğu ortam ve beraber yaşadığı toplumdanbağımsız bir algı ve yaşantı gerçekleştiremeyeceği gerçeğinden hareketle de buinsanların tutum ve davranışlarının arka planını anlamaya yönelik sorgulamalaryapılmaya çalışılmıştır.Çalışmada anketin yanı sıra gözlem, iç gözlem ve mülakatlardan istifadeedilerek tutuklu ve hükümlülerin din algılarında cezaevi öncesine göre farklılaşmayasebep olan unsurlar üzerinde durulmaya çalışılmış ve bu farklılaşmadaki tutarlılıküzerine yoğunlaşılmıştır. Her şeyin uç noktalarda yaşandığı yerler olan cezaevleriyleilgili bu çalışmanın diğer bir yönü de suçluların aslında ?sıradan insanlar? olduklarınıortaya koymasıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the religious perception of prisoners and convicteds inprisons. People can not perform independent perception and experience from thecommunity and environment in which they live. Therefore it has been madeinvestigation to understand background of people's attitudes and behaviours.In this study, it has been focused on the reasons that causes differences inprisoners and covicteds religious perception from frior to the prison period and alsofocused on stabilty on differences by means of observations, inner- observations andinterviews and questionnaires. Another aspect of this study is that it reveals thatprisoners and convicteds are actually“ordinary people”.