Örgütsel bağlılık ile banka çalışanlarının demografik özellikleri ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkilerin belirlenmesine yönelik bir alan araştırması
A case study about determining the relationship between organizational loyalty and demographic variables of the people who work in the banking sector and organizational citizenship manner
  1. Tez No: 241803
  2. Yazar: AYŞE ERBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Demografik Özellikler, Organizational Loyalty, Emotional Loyalty, Continuation Loyalty, Normative Loyalty, Organizational Citizenship Manner, Demographic Variables
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada, bankacılık sektöründe çalışan personelin kurumlarına yönelik duygusal, normatif ve devam bağlılık düzeylerinin belirlenmesi, bu bağlılık türleri ile çalışanların demografik özellikleri ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. 122 banka çalışanı üzerine uygulanan anket çalışması sonucunda, çalışanların örgütlerine olan devam bağlılıklarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Çalışanların devam bağlılığının, eğitim düzeyi değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği, normatif bağlılığın da hem eğitim düzeyi hem de meslekte çalışma süresi değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca duygusal bağlılık ve normatif bağlılık ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu, ancak devam bağlılığı ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, people?s, who work in the banking sector, emotional loyalty, continuation loyalty, and normative loyalty which are devoted to their institutions were investigated. In addition, the relationships between these types of loyalty and some demographic variables, and the relationships between these types of loyalty and organizational citizenship manner were also investigated. Data were collected 122 participants who work in the banking sector. The results showed that the continuation loyalty among the participants is high. There is a significant relationship between continuation loyalty and education level. In addition, there is a significant relationship between normative loyalty and education level, and the duration of working on the job.In addition, the results showed that there was a significant positive relationship between organizational citizenship manner and emotional loyalty, and organizational citizenship manner and normative loyalty. In addition, it was found that there wasn?t a significant relationship between organizational citizenship manner and continuation loyalty.