Ortaöğretim kimya öğretmenlerinin iş tatmini
Job satisfaction of chemistry teachers in secondary education
- Tez No: 241858
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaögretim, Kimya Ögretmeni, is Tatmini, iç Kaynaklı Tatmin, Dıs Kaynaklı Tatmin, MSQ, Secondary Education, Chemistry Teacher, Job satisfaction, Intrinsic Satisfaction, Extrinsic Satisfaction, MSQ
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Kaliteli kimya ögretimi için bu sektörünün en önemli çalısanı olan kimya ögretmenlerinin kisisel özelliklerini ve ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu ihtiyaçlar onların is tutumlarını ve davranıslarını belirler. En önemli is tutumu olan is tatmini ögretmenlerin performans ve motivasyonlarını etkilemektedir. Bu çalısmada ortaögretim kimya ögretmenlerinin is tatmin düzeyleri ortaya çıkarılması amaçlanmıstır. Arastırma iliskisel tarama modellerinden karsılastırma türü tarama modelinde bir çalısmadır. 2005-2006 egitim-ögretim yılında istanbul ilinde çalısan 201 kimya ögretmenin kisisel özellikleri ve is tatmin düzeyleri belirlenmistir. Veri toplama aracı olarak Kisisel Bilgi Formu ve Minnesota is Tatmin Ölçegi (MSQ) kullanılmıstır. Verilerin analizinde SPSS 13.0 paket programı kullanılmıstır. Verilerin çözümlenmesinde demografik degiskenler için betimsel analizler, is tatmin ölçegi genel ve alt boyut puanlarının dagılımlarının normalligini belirlemek amacıyla yapılan tek örneklem Kolmogorov-Smirnov testi, demografik degiskenlerine göre is tatmin ölçegi genel ve alt boyut puanlarının farklılasıp farklılasmadıgını belirlemek amacıyla bagımsız grup t testi, Kruskal Wallis-H Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknigi ve Non-Parametrik Mann Whitney-U Testi kullanılmıs ve anlamlılık 0.05 düzeyinde sınanmıstır. Cinsiyet, yas, medeni hal, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı, hizmet süresi, çalıstıgı okul sayısı, idari görev yapma durumu, mezuniyet lisans alanı, halen ögretmenlik dısı gelir getiren bir isle ugrasma durumunu, yapılan ek is türü, ek gelir durumu, oturdugu eve kira verme degiskenleri için is tatmini ve alt boyut puanları arasında anlamlı farklılık bulunmamıstır. Kimya dısında farklı derslere girme durumu, çalıstıgı okulun statüsü ve türü, otomobil sahibi olma, ailesinde baska ögretmen olma, hizmet içi egitim alma, lisansüstü egim durumu ve baskalarına kimya ögretmenligi tavsiye etme degiskenleri ile is tatmini genel, iç kaynaklı tatmin ve dıs kaynaklı tatmin puanları arasında anlamlı farklılık bulunmustur. Arastırma sonuçları ısıgında öneriler getirilmistir. Arastırmanın bu alandaki çalısmalara katkı saglaması ve yeni çalısmalara ısık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
For a qualified chemistry teaching it is necessary to determine the personal properties and needs of the chemistry teachers who are the most important element of this education sector. Because these needs determines their job attitudes and behaviours. Job satisfaction being the most important job attitudes affect the motivation and performance. In this study, it is aimed to point out the job satisfaction of chemistry teachers in secondary educations. In the research, a sort of comparison scanning model of the related scanning models was used. The personel properties and job satisfactions of two hundred and one chemistry teachers in Istanbul in 2005-2006 academic year, are identified. Form of the Teacher?s Personal Properties and Minnesota Work Satisfaction Questionnary Scale (MSQ) are used for collecting data. In the study SPSS 13.0 package programme was used for statistical analysis of the data. During the evaluation, identifical analysis for demographical variables, to determine the normalcy of distribution for job satisfaction scale general and subfactor points (intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction) one sample Kolmogorov-Smirnov test, to determine the difference in job satisfaction scale general and sub-factor points (intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction) for demographical variables independent group ttest, Kruskal Wallis-H test, one way Anova, non-parametrical Mann Whitney-U test are used and 0.05 significance is tested. For the variables gender, age, marital status, having children, number of children, years in service, number of schools she/he worked in, working as a manager, university graduation branch, having an extra job which makes income, sort of extra job, extra income, paying rent for the house no significant difference is found in job satisfaction scale general and sub-factor points. There is a significant difference in job satisfaction scale general and sub-factor points for the variables taking classes except chemistry, existence of another teacher in the family, status and the kind of school, having a car, having in service training, having a master degree, and advicing to became chemistry teacher to others. Some suggestions are brought out in the light of the search results. We expect this research to contribute the new researches and to be a reference for other studies on this subject.