Eğitim örgütlerinde toplam kalite yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi: Sultanbeyli ilçesi örneğinde bir çalışma
Evaluation of the total quality management in education organization: A sample of study in Sultanbeyli county
- Tez No: 241867
- Danışmanlar: PROF. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, yönetim, eğitim, Total quality management, management, education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Son yıllarda, Toplam Kalite Yönetimi, iş dünyası içerisinde en çok konuşulan kavramlar arasına girmiş bulunmaktadır. Günümüzde sadece işletmeler değil, özel ve kamu kurumları da kalite programları uygulamaktadırlar. Toplam kalite yönetimi örgütün tüm düzeylerinde, her türlü ilişki ve süreçte başvurulan bir yönetim şeklidir. Toplam kalite anlayışını benimseyen ve uygulayan eğitim yöneticileri ve çalışanları şüphesiz örgütsel verimliliği de olumlu yönde etkileyecektir. Bu çalışmada kalite, toplam kalite yönetimi, Eğitimde toplam kalite kavramları teorik olarak ele alınmış ve eğitim kurumlarında karşılaşılan zorluklar incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin toplam kalite yönetimine bakış açılarını tespit etmektir. Bu amaçla 2005-2006 eğitim öğretim yılında İstanbul ili ve Sultanbeyli ilçesinde görev yapan 600 öğretmene anket uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde t testi ve varyans analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, ?The Total Quality Management? has become a real phenomenon in the business world. Nowadays, not only organisations but also public and private institutions are implementing quality programs. Total quality management is a management form referred to at all relations and processes of all levels of organisation.Educational managers and employees who are anticipated and implementing total quality understanding, no doubt, will affect the organisational effectiveness positively. In this study, Quality, The Total Quality Management ,The Total Quality Management in education concepts are explained and Difficulties during implementing The Total Quality Management in education organization are reviewed. The aim of this study is to determine to aspect of teachers to Total Quality Management. Questionnaire were applied for 600 randomly selected teachers working in Sultanbeyli county at the province of İstanbul. ANOVA and t test were used in statistical analysis.