Türkiye'de ilköğretim okullarında yabancı dil öğretimi:Tarihsel gelişimi ve açılımları
Second language education at primary level in Turkey
  1. Tez No: 241885
  2. Yazar: GÜL REMZİYE BEKTAŞ ALTIOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lkögretim, dil, yabancı dil, dil ögretimi, Primary education, language, second language, language education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Teknolojik gelismelerin ve bilgi birikiminin hızına neredeyse ulasmanın imkânsız oldugu günümüzde bunu gerçeklestirmenin ilk adımının yabancı dil ögretilmesi oldugu görüsü birçok kesimde hâkimdir. Bu düsünceyle ülkemizde ilkögretim okullarımızdan baslayarak yabancı dil egitimi verilmektedir. Fakat ülkemizde yabancı dil egitimi birçok eksiklik ve imkânsızlıkla bas etmek zorundadır. lkögretimden üniversite ögretimi sonuna degin devam etmekte olan yabancı dil egitiminden alınan verim istenilen düzeye ulasamamaktadır. Bu arastırmada Türkiye'de yabancı dil ögretiminin geçmisine gidilerek, günümüze kadar gelinen süreçte hangi asamalardan geçildigi incelenmis ve sonuçta ilkögretim okullarında yabancı dil ögretimine etki eden unsurlarını belirlemek, egitim sorunlarını irdelemek ve bu sorunlara olası çözüm yolları üretmek amaçlanmıstır. Bu arastırmada, ülkemizde ilkögretim okullarında yabancı dil ögretiminin durumunu ortaya koymak amacıyla, yabancı dil ögretimini etkileyen faktörler ile alan yazın taraması yoluna gidilmistir. Çalısma, benimsenen bu yöntem nedeniyle tarama modelinde betimsel bir arastırma niteligi tasımaktadır. Arastırma sonucunda, yabancı dil ögretiminde, anadil, yöntem seçimi, ögretmen, yönetici, ortam, ögrencinin yası ve tutumu, ögretim malzemesi, yeni teknolojilerin kullanımı, ölçme ve degerlendirmenin yabancı dil derslerinde egitim-ögretim etkinliklerinin amaçlarına ulasılmasında en önemli degiskenler oldugu belirtilmistir. Yabancı dil egitim-ögretim programları günümüz sartlarına göre yeni yöntem ve ögretim tekniklerine uygun olarak ele alınması gerekmektedir. Ayrıca egitim yöntem ve malzemeleri belirlenirken, Türk egitim sistemindeki okul ortamları göz önünde bulundurulmalı ve çagın gerekleri karsılanmaya çalısılmalıdır. Buna paralel olarak ögretmenlerin hizmet içi egitimlerle yeni teknolojilere ve yöntemleri kullanmaya özendirilmesi gerektigi belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Today it is hard to catch the speed of tecnological progresses and information accumulation, it is widely respected that the first step to achieve this aim is to teach a second language.For this second language education in our country starts from primary level.In our country second language education has to face with lots of missings and impossibilities. The results of our second language education which starts at the primary level and continues till the end of univesity education stays below the wanted level. This research aims to find out the factors which affects the second language education, to discuss the education problems and to produce possible solutions by going back to the history of second language education in Turkey and examining the stages passed. To get information used in the research and to solve the problem situation, the factors which affect the second language education have been researched by scanning field work, because of using this method, the research is a descriptive study. At the end of the research it is found out that the most important factors which affect the second language education are mother tongue, choice of method, teacher, director, education enviroment,student?s age and attitude, teaching material, appliance of new technologies, test and appraisal. It is a must to handle the second language education programmes according to today?s new methods and education technics. Moreover while determining the education methods and materials, school enviroment in Turkish education system must be considered and the needs of the moment are tried to be covered. In addition to this it is determined that with in-servive trainings teachers must be encouraged to use the new technologies and methods