Özel ilköğretim okulu öğretmenleri ile devlet ilköğretim okulu öğretmenlerinin sınıf yönetimi yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of the class management approaches of the private school teachers and govermental school teachers
  1. Tez No: 241887
  2. Yazar: MAKBULE BİLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERİL SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi yaklasımı, Etkin ders anlatımı, Derse hazırlık, Egitimde motivasyon, Class management, Approach, Effective lectures, Preparation for lectures, Motivation during the education December
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Ülkemizin, sürekli yenilenen ve degisen ülkelerden biri olabilmesi nitelikli insan gücü yetistirmesine baglıdır. Bu arastırma, nitelikli insan yetistirmede temel basamak olan ilkögretim asamasında özel ve resmi ilkögretim okullarında çalısan ögretmenlerin, egitim ?ögretim üzerinde çok etkili olan sınıf yönetimi yaklasımlarının arastırılması, karsılastırılması ve mevcut durumun iyilestirilmesine yönelik öneriler olusturmak amacı ile yapılmıstır.Arastırmada; giris, etkili sınıf yönetimi, egitim örgütlerinde motivasyon, metodoloji, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere altı bölüm vardır. Arastırma, özel ve resmi ilkögretim okullarında görev yapan birinci ve ikinci kademede çalısan ögretmenleri kapsamaktadır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıstır. Anketlerden elde edilen verilere faktör analizi uygulanarak alt boyutlar bulunmustur. ?ANOVA? ve ?t? testi kullanılarak, alt boyutlar ile ögretmenlerin demografik özellikleri arasında fark testleri yapılmıstır. Arastırmada elde edilen verilerin degerlendirilmesi ile; önlisans mezunu ögretmenlerin, lisans ve yüksek lisans mezunu ögretmenlerden, birinci kademe ögretmenlerinin, ikinci kademe ögretmenlerinden, 11-15 yıl çalısma süresindeki ögretmenlerin, diger çalısma süresindeki ögretmenlerden, mesleki gelismeye yönelik çalısma yapan ögretmenlerin, mesleki gelismeye yönelik çalısma yapmayan ögretmenlerden, sınıf yönetimi yaklasımları bakımından bazı faktörlerde daha iyi oldukları gibi sonuçlara varılmıstır. Arastırmanın sonuçları dogrultusunda; sınıf yönetimi konusunda mantıklı ve iyimser bir yaklasım gelistirilmesi, dönem basında yönetim ilkelerinin olusturulması, derslere zamanında gelinmesi, tüm sınıfın derse katılımı konusunda ısrarcı olunması, ögrenci performansları konusunda karsılastırma yapılmaması, sınıf oturma düzeni, araçgereçlerin uygun biçimde yerlestirilmesi, uygulamalar ile ilgili plan yapılması gibi bazı önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
For our country to be one of the changing and renening countries, it should bring up qualified human power. This research is made with the purpose of bringing suggestions to make the present situation better, to compare and examine the governmental school teachers and private school teachers, class management approaches which has a very important effect on education and instruction. There are six chapters in the research which are introduction, effective class management, motivation during the education organization, methodology, findings and comments, result and suggestion. The research covers first and second rank teachers at govermental and private schools. Inquiry is used as a data collecting method. Sub ? dimensions are found as executing factor analyzes on the data that is collected at the inquiry. Using ?ANOVA? and ?t? tests, sub-dimensions and the teachers demographic features are compared. Due to evaluating the research data ,these conclusions are reached at: First rank teachers are beter than second rank teachers in their class management approaches, teachers of 11- 15 years are beter than teachers of different working years; teachers who study for career development are beter than those who do not; and college graduates are beter than those who do not have a bachelor?s degree or master. According to the research results it has been suggested that it?s better to develop a logical and optimistic view for the class management, to provide management principles at the beginning of the term , to start lectures on time, to be persvasive about the whole class to join the lecture, not to make comparisons about the students performances, to arrange the class sitting order and tool materials, to make plans about applications.