Eğitim örgütlerinde toplam kalite felsefe ve uygulamalarının yerleştirilmesinde yöneticilerin rolü ve etkililiği
The study of the role and effectiveness of managers at settling the philosopy and practice of total quality management in education organisations
- Tez No: 241888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Egitimde Toplam Kalite Yönetimi, Kalite, Liderlik, Egitimsel Liderlik, Yönetim Liderligi, Total Quality Management in education, Quality, Leadership, Educational Leadership, Management Leadership
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kalite dilimizde, degisim, gelisim, iyilesme, yenilesme, reform, yeniden yapılanma vb. kavramları içine alarak tartısılmakta ve kullanılmaktadır. Kalite üstünlügünü yakalamada etkili bir yöntem olarak Toplam Kalite Yönetimi (TKY) günümüzün yönetim tarzıdır. Önceleri sanayi kesiminde tutulan TKY ticaret, satıs sonrası hizmet, bankacılık, sigortacılık, saglık yönetimi, hizmet, egitim vb. kesimlerde de uygulanmaya baslanmıstır. TKY egitimde, müsterinin(ögrenci, veli, toplum) mevcut ve gelecekteki beklentilerini zamanında ve ekonomik olarak karsılamak amacıyla, tüm çalısanların (ögrenci, veli, ögretmen, yönetim, yerel ve merkezi yönetimler vb.) katılımı ile egitim-ögretim faaliyetlerinin sürekli gelistirilmesi ve yenilenmesini öngören bir yönetim anlayısıdır. MEB tarafından baslatılan egitim kurumlarında TKY uygulamaları çalısmaları dört yıldır sürmektedir. stanbul ili pilot bölge olmak üzere bes yıllık bir pilot çalısma gerçeklestirilmektedir. Ancak bu çalısmaların istenilen sonuçlara erisemedigi, verim alınamadıgı ve uygulamalarda çesitli olumsuzluklarla ve eksikliklerle karsılasıldıgı gözlenmektedir. Bu arastırmada, okulların Toplam Kalite Yönetimini uygulama sürecinde; ögretmenlerin, okul müdürlerinin Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarındaki rol ve etkililiklerini nasıl algıladıkları arastırılmıstır. Bu arastırmanın verileri ve getirecegi önerilerle Egitimde Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili uygulamalarda okul müdürlerinin (Liderlerin) uygulamalarından kaynaklı güçlüklerin ve eksikliklerin asılması çabalarına ve ögretmenlerin Toplam Kalite Yönetiminin neresinde oldukları ile Toplam Kalite Yönetimini nasıl algıladıkları sorularına cevap bulabiliriz. Bu arastırma 2005?2006 ögretim yılında, istanbul ilinde Meslek, Anadolu Meslek ve Teknik Liselerinde yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini istanbul ili sınırları içerisinde yer alan Endüstri Meslek, Anadolu Meslek ve Teknik liselerinde görev yapan 250 ögretmen olusturmaktadır. Arastırma bes bölümden olusmaktadır. Birinci bölüm giris ve problem durumu, ikinci bölüm Genel Bilgiler, üçüncü bölüm arastırmanın yöntemi ile ilgili bilgileri, dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan olusmaktadır. Besinci bölüm ise sonuçlar, tartısmalar ve önerilerin yer aldıgı bölümdür.
Özet (Çeviri)
Quality is used and argued as the concepts; change, development, wellness, innovation, reform, rebuild, and etc. in our language. Total Quality Management (TQM) is the style of administration nowadays which is the seen as the best way to reach the high quality. In the begining it was practiced only in industrial area, but nowadays it?s also practiced in trade, after sale services, banking, insurance, health services, many service sectors, education, etc. TQM is a management manner that anticipates the continueing reforms and innovation at education and instructional facilities by the participation of all staff (students, parents, teachers, managers, local and central managements) in order to meet the future expectations of the customers (students, parents, environment) on time and economically. TQM practices has been continueing in the educational instituons for four years which was started by the Ministry of Education. A five year pilot Project is being realized in which the city Istanbul is the pilot area. But it is seen that some problems has occured, and the expected yield and results couldn?t been gained by these studies. In this study, during the practice of Total Quality Management, it?s researched that how do the teachers and headmasters perceive their role and activities at Total Quality Management. With the datas and suggestions of this study we can find answers to the following questions; the struggle of exceeding the difficulties and deficiencies which occur by the headmasters (leaders), and how do the teachers perceive Total Quality Management and in which part of the Total Quality Management they are. This study was applied in stanbul in 2005?2006 education and instruction year at vocatioanal, anatolian (foreign language support) vocational, and technical high schools. The sample of this study is 250 teachers who work at Industrial vocaional, anatolian vocational, and technical high schools in the borders of the city stanbul. This study has five parts. The first part is introduction, and the problem case, in the second part there is general information, third part is about method, the fourth part is about findings, and the fifth part is about results, arguements and suggestions.