Kdz. Ereğli ilköğretim okulları öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki yeterlilikleri
Competences of teachers in Kdz. Ereğli primary schools on classroom management
- Tez No: 148632
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Öğretmen, Yeterlik, Etkililik, Teacher, Classroom Management, Competence, Effective
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Tez Başlığı : Kdz. Ereğli İlköğretim Okulları Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimindeki Yeterlikleri Tez Yazarı : Osman Özata Tez Danışmanı : Yard.Doc.Dr. Recep Yurt Tez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2004 Sayfa Adedi : 98 ÖZET Bu araştırma ile Kdz. Ereğli ilçesi ilköğretim kurumlarında görevli sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerini ölçme hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini 2003-2004 eğitim öğretim yılında Kdz. Ereğli ilçesindeki ilköğretim kurumlannda görev yapan öğretmen ve yöneticiler ile ilçe grubunda bulunan ilköğretim müfettişleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan“Sınıf Yönetimi Yeterlikleri Anketi”araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan anket 14 merkez devlet okulu, 15 kırsal devlet okulu ve 3 özel okul ile ilçe grubundaki 1 1 ilköğretim müfettişine uygulanmıştır. Toplanan veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, aritmetik ortalamaların ortalaması, t- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, ve Tukey Testi yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda öğretmenlerin sınıf yönetimi uygulamalarının cinsiyet, okul türü ve mesleki kıdemlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiş ve sınıf öğretmenleri sınıf yönetimine ilişkin uygulamalarında yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Elementary Teaching Title : Competences of Teachers in Kdz. Ereğli Primary Schools on Classroom Management Autho : Osman Özata Adviser : Asst.Prof.Dr. Recep Yurt Type of Thesis : MSc. Thesis, 2004 Page Number : 98 ABSTRACT It's aimed to mesure the sufficiency in class-management of the teachers who work in Kdz. Ereğli primary schools. Research universe is formed with the teachers and directors who are in charge in primary schools and primary school supervisors who are in charge in district group in Kdz. Ereğli on 2003-2004 education period. The“Class-Management Competence Questionnaire”, which is used as a data collection tool is developed by the researcher. The questionnaire which is done validity and trustworthines study is applied to 14 central state schools, 15 rural state schools and 3 private schools and the 1 1 primary school supervisors of the district group. Collected datas were analyzed by using the frequency, percantage, arithmetical average, the average of the arithmetical averages, t- Test, one sided variance analysis and Tukey Test methods. At Hie end of the research it is fixed that the class-management applications of the teachers differentiated in terms of sex, school type and the professional seniority and the primary school teachers are found sufficient related to the applications in class- management.