Egitim örgütlerinde kadın yöneticilerin yeri ve kariyer sorunları
Status of women managers in educational institutions and their career problems
  1. Tez No: 241911
  2. Yazar: GÖNÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARUTÇUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kariyer, kadın yöneticiler, kariyer gelisimi, kariyer sorunları, career, women managers, career development, career problems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Dünyada görülen ekonomik, sosyal ve kültürel degismeler kadınları, çalısma yasamının ayrılmaz birparçası haline getirmistir. Bu degisimle beraber kadınlar, yönetimde yerlerini almaya baslamıslardır.Dünyada ve Türkiye'de yönetim kademelerinde kadınların çok az temsil edildigigörülmektedir. Türk Milli Egitim Sisteminde, kadınlar sayısal üstünlüge sahip olmalarınaragmen yönetim kademelerindeki oranları düsüktür. Kadınların geçimsel nedenlerle çalısıp,yükselme beklentilerinin olmaması, üst düzey görevlere gelmesini en basındanetkileyebilmektedir.Kadın yöneticilerin kariyer sorunları ile ilgili yönetici görüslerini ortaya koymaya çalısan buarastırmada; kadın yöneticilerin özellikleri ve kariyer asamaları süresince karsılastıklarıengellere iliskin veriler toplanmıstır. stanbul ili Kartal, Maltepe ve Kadıköy ilçelerindebulunan resmi ilkögretim okullarından seçilen örneklem grubunu, bu okullarda görev yapanokul yöneticileri olusturmaktadır. Tarama modelinde olan bu çalısmanın verilerinintoplanmasında anket tekniginden yararlanılmıstır. Kadın yöneticilerin kariyer asamalarındakarsılastıgı sorunlara iliskin arastırmada su sonuçlara ulasılmıstır: Kadınların kariyergelisimleri için daha fazla ve uzun süre çalısmaları gerekir. Terfilerde cinsiyet önemli roloynar. Kadın yöneticilerin çalısma yasamlarına ara vermek zorunda kalmaları (dogum vb.sebeplerle) yükselmelerini önler. Ayrıca uygulanan anket ile yöneticilerin kadın yöneticilerinözellikleri incelenmis, demografik özelliklerine göre bazı farklılıklar oldugu görülmüstür.Deneyim, is hakimiyeti ve takım çalısmasına yatkınlık boyutunda bekar yöneticiler, evliyöneticilerden daha olumlu görüs bildirmistir. 31?40 yas arası katılımcılar, 21?30 yas arasıkatılımcılara göre kadın yöneticilerin alanlarına daha hakim, vizyona tesvik edici oldugusaptanmıstır.
Özet (Çeviri)
As a result of the economical, social and cultural changes all over the world, women have becomean integral part of the business world. Due to these changes, women have started to obtain a placein the management. It is evident that women are rarely represented in the managerial positions bothin Turkey and in the world. Although women have numerical majority within Turkish System ofEducation, their population is fairly low in management. The fact that women work to make aliving and that do not expect much with respect to career, might very well hinder their upwardmovement toward becoming a top-ranking manager.This research, which tries to introduce opinions of managers regarding the career problems ofthe women managers, collects data about the impediments women face throughout theircareer. The sampling group selected among state primary schools in Kartal, Maltepe andKadıköy Districts of Istanbul City, consists of school managers working at these schools. Theprocess of data collecting for this research has been carried out by survey technique. Theresearch revealed these results about the career problems that women managers encounterthroughout their professional lives: Women are obliged to work harder and for a longer periodof time to achieve their career goals. Sex is an important issue when it comes to promotion.The fact that women managers have to interrupt their professional lives due to reasons such asmaternity leave etc. is a handicap before their promotion. The survey also examined theprofile of women managers with respect to their demographical properties and revealed somedifferences. Single managers, when compared to married ones, expressed a more positivepoint of view regarding experience, managerial qualifications and aptitude to team work.Participants between ages 31-40, when compared to participants between 21-30, are of theopinion that women managers are much more knowledgeable in their respective fields andencouraging toward business vision.