Benedict Spinoza'nın Doğal Hak Kuramı
The Natural Right Theory of Benedict Spinoza
  1. Tez No: 241983
  2. Yazar: EKREM EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Spinoza, töz, nedensellik, zorunluluk, doğal hak, demokrasi, Spinoza, substance, causality, necessity, natural right, democracy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada ana hatlarıyla Benedict Spinoza'nın ontolojisi ve devletin kökeni sorunsalı bağlamında siyaset düşüncesi ele alındı. İki bölümden oluşan çalışmada her bir ana bölüm altı alt bölüme ayrıldı. Birinci ölümde ilk olarak Spinoza'nın kısa bir yaşam öyküsü ve yapıtlarının kronolojik sırası verildi. Bu kısım ayrıca filozofun yapıtları ile ilgili genel bilgiler içermektedir.Daha sonra, Spinoza'nın 1661 tarihli Anlama Yetisinin İyileştirilmesi Üzerine İnceleme ve 1670 tarihli Etika adlı eserleri merkeze alınarak filozofun ontolojisine ilişkin genel bir çerçeve çizildi. Spinoza'nın varlık anlayışı töz kuramı bağlamında düşüncesinin tarihsel gelişimi içerisinde izlendi.Bu bölümde, temel olarak, Spinoza felsefesinin anahtar kavramları olan varlık, nedensellik, zorunluluk ve töz kavramları ve doğruluk sorunsalı belirli bir bütünlük içerisinde, filozofun bilgi kuramının genel bir çerçevesini çizmek üzere tartışıldı.İkinci bölümde, ilk bölümde genel hatları çizilmeye çalışılan Spinoza'nın ontolojisi ile bağlantılı olarak, filozofun siyaset düşüncesinin ana hatlarını oluşturan insan doğası, doğa durumu ve doğal hak kavramları ele alındı. Burada Spinoza'nın görüşleri, bu alandaki bir diğer önemli isim olan Thomas Hobbes'un söz konusu alandaki çalışmaları ile ilişkili olarak tartışıldı.Son olarak Spinoza'nın ?egemenliğin doğal biçimi? olarak adlandırdığı demokrasi konusundaki görüşleri ele alındı. Bu bağlamda, Spinoza'nın siyaset anlayışının oturduğu temeller çözümlenmeye çalışıldı. Filozofun ideal yönetim biçimi olarak öngördüğü demokrasi anlayışı düşünce ve ifade özgülüğü ve yurttaşlık kavramı ekseninde ele alındı.
Özet (Çeviri)
This text focuses on Benedict Spinoza?s ontology and political views in terms of the problem of the origin of the state. The text, which is consisted in two chapters, was divided into twelve subdivisions. The first chapter includes the framework of the ontology and epistemological views of Spinoza as well as a brief biography and bibliography of the philosopher. The existence theory of Spinoza has been the main focus within the context of the substance concept in this chapter.Basically, the key components of Spinoza?s philosophy such as Being, causality, necessity and substance, were discussed in order to draw a general framework of Spinoza?s epistemology within the first chapter.The second chapter focuses on the concepts of human nature, state of nature, and natural right, those which constitutes the framework of Spinoza?s political philosohy, in accordance with the ontology of the philosopher. Here, Spinoza?s views on natural right were discussed in comparison with the views of Thomas Hobbes that is one of the most prominent figures of the area.Finally Spinoza?s democracy concept, which he calls ?the natural form of the dominion?, was evaluated. Within the context of this division, Spinozist philosophical ground of politics was tried to be analyzed. Democracy concept, which Spinoza considers it as the ideal type of governance, was evaluated within the context of freedom of speech and citizenship concepts.