Alerjik rinitte regulatuvar T hücrelerin rolü
Role of regulatory T cells in allergic rhinitis
- Tez No: 242040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KIRMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: IL-4, IL-10, IFN-g, TGF-b, FoxP3, T-bet, GATA-3, alerjen spesifik immünoterapi, IL-4, IL-10, IFN-g, TGFb, FoxP3, T-bet, GATA-3, allergen-specificimmunotherapy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Alerjik Rinit (AR); nazal mukozanın inflamasyonu sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Biz çalışmamızda bu hastalık patogenezinde rol oynayan hücreler ve onların ürünleri olan sitokinlerin düzeylerini nazal mukozada göstermek ve alerjen spesifik immünoterapi sonrasında bu ürünlerin değişimini göstermeyi amaçladıkBu çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilimdalı, İmmünoloji Bilimdalı ve Alerji Birimine 2007-2008 tarihleri ve Mart-Temmuz ayları arasında başvuran klinik ve deri testi ile zeytin pozitif alerjik rinit tanısı alan 24 hasta dahil edildi. Kontrol grubu olarak da herhangi bir nedenden dolayı opere edilecek olan klinik ve deri testi ile non-atopik 15 kişi çalışmaya alındı. Her hastaya tedavi öncesi ve 1 yıllık immünoterapi sonrasında deri prick testi, semptom skorlaması, rinomanometre ile nazal hava akımı ölçümü, nazal yıkama ve nazal biyopsi uygulandı. Kontrol grubuna ise deri prick testi, nazal yıkama ve nazal biyopsi uygulandı. Nazal yıkama materyalleri ELISA yöntemi ile ve nazal biyopsi materyalleri immünohistokimyasal yöntemle incelendi. 2007-2008 yılları ve Mart-Temmuz ayları arasında Manisa ilinde Durham aracı ile haftalık polen sayımı yapıldıÇalışmamıza İç Hastalıkları Alerji-İmmunoloji Polikliniği' ne başvuran AR tanısı almış 19' u kadın (% 79.1), 5' i erkek (% 20.8), yaş ortalamaları 35.5 ± 12 olan toplam 24 hasta alındı. Kontrol grubu olarak 8' i kadın (% 53.3), 7' si erkek (% 46.6) yaş ortalaması 29 ± 10 arasında değişen toplam 15 kişi çalışmaya dahil edildi. Manisa ilinde Nisan, Mayıs, Haziran aylarında polenizasyonun pik yaptığı, Temmuz başında giderek azaldığı saptandı. Tedavi öncesi grupta kontrol grubu ile karşılaştırıldığı zaman TGF-b, FoxP3, IFN-g, T-bet değerlerinde düşüklük, IL-10 değerinde yükseklik saptanırken, GATA-3, IL-4 değerinde anlamlı bir fark saptamadık. Tedavi sonrası grupta kontrol grubu ile karşılaştırıldığı zaman ise TGF-b, FoxP3, IFN-g değerlerinde anlamlı düşüklük saptanırken IL-10 değerlerinde anlamlı artış saptandı. IL-4, GATA-3 değerlerinde anlamlı fark saptanmadıAlerjen spesifik immünoterapi sonrasında hastalarımızda klinik açıdan iyileşme gözlemlememize rağmen, sitokin paterni ve transkripsiyon faktörleri açısından incelediğimiz zaman uzun süreli immünoterapi sonuçlarını gözlemek açısından erken bir zamanda olduğumuzu saptadık
Özet (Çeviri)
Allergic Rhinitis (AR) is a disease which is characterized by nasal mucozal inflammation. In this study, we aimed to observe the cells involved in the pathogenesis of the disease, levels of the cytokines, products of these cells. We also sight the nasal mucosal inflamatory cells and cytokines changes during allergen specific immunotherapyTwenty-four patients applying to Celal Bayar University, Medical Faculty, Department of Internal Medicine, Division of Immunology and diagnosed with olive positive allergic rhinitis by clinical and skin test findings between March and June in 2007-2008 were included in the present study. Fifteen patients to be operated for any reason and found to be non-atopic by clinical and skin test findings were included as control group. Skin prick test, symptom scoring, measurement of nasal airway flow by rhinomanometry, nasal lavage and nasal biopsy were performed before treatment and during one year immunotherapy in each patient. Skin prick test, nasal lavage and nasal biopsy were also performed in the control group. Nasal lavage cytokine contains were studied by ELISA method and nasal biopsy materials were studied by immunohistochemical method. A weekly pollen count was carried out in Manisa by Durham apparatus between March and July in 2007-2008Twenty-four patients (mean age 35.5 ± 12 years) applying to Internal Diseases Allergy-Immunology Out-patient Clinic were included in our study, and 19 (79.1 %) of these patients were female and 5 (20.8%) were male. Fifteen patients, including 8 females (53.3 %) and 7 male (46.6 %), with a mean age of 29 ± 10 years were included in the study as the control group. Pollenization was found to be at peak level in April, May and June and start to decrease gradually at the beginning of July in Manisa. In the patient group, when compared with the control group before treatment, TGF-b, FoxP3, IFN-g, T-bet values were found to be lower and IL-10 value was found to be higher, while there was no significant difference in GATA-3, IL-4 values. When the patient group was compared with the control group after treatment, there was a significant decrease in TGF-b, FoxP3, IFN-g values and IL-10 values were significantly increased. No significant difference was found in IL-4 and GATA-3 valuesAlthough we did not observe any improvement in our patients during allergen-specific immunotherapy, we examined cytokine pattern and transcription factors and found that we were at an early stage to observe long term immunotherapy results