Adenokarsinomlarda seks hormon bağlayıcı globülin ekspresyonu
Sex hormone binding globuline expression in adenocarcinomas
- Tez No: 242053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÖSEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: SHGB, adenokarsinom, SHBG, adenocarcinoma
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Adenokarsinomlar (AK) en çok karşılaştığımız karsinomlardandır. Bu karsinomlar metastaz yaptıklarında ve ilk bulgu metastatik tümör olduğunda primer kaynağı bulmak bazen oldukça güç olabilmektedir. Çalışmamızda AK'ların köken aldıkları organın tanımlanması ve alt grup olarak sınıflandırılmalarında tümör hücrelerinde seks hormon bağlayıcı globülinin (SHBG) pozitifliğinin rolü araştırıldı.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuvarına 1994-2008 yılları arasında gönderilen 10 organa ait 64 adet normal doku ile, tükürük bezinde adenoid kistik karsinom (AKK) ve mukoepidermoid karsinom (MEK), akciğerde bronkioloalveolar karsinom (BAK) ve AK, memenin invaziv duktal karsinomu (İDK), mide, kolon, safra kesesi, pankreas ve prostat AK'u, endometrial AK, overin seröz kistadenokarsinom (SKAK) ve müsinöz kistadenokarsinomu (MKAK) tanısı almış toplam 116 olgu çalışıldı.Tümör hücrelerinde ve normal doku örneklerinde SHBG immünreaktivitesi; boyanma tipi, yaygınlığı ve yoğunluğuna göre değerlendirildi.Glandüler yapılar içeren organların AK'larının ayırıcı tanısında, tümör hücrelerinde SHBG immünpozitifliği, gerek tek başına, gerekse diğer İHK'sal belirleyiciler ile birlikte değerlendirildiğinde oldukça değerli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.SHBG'nin AK'ların ayırıcı tanıdaki rolünü sağlıklı olarak değerlendirebilmek için, çalışmamıza teknik nedenlerle alamadığımız karaciğer kolanjiosellüler karsinomu (KC-KSK) ve serviks uteri AK'unu da içine alan daha geniş kapsamlı ve daha fazla olguyu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Adenocarcinomas are most frequently encountered carcinomas. When these carcinomas produce the metastases and when first finding is metastatic tumor, found of the primer source may be sometimes rather difficult. In the our study, IHK positiveness role of sex hormone binding globuline (SHBG) in the tumor cells was researched for differential diagnose as concerned with organ and subgroup of adenocarcinomas.Sixtyfour normal tissue and total 116 cases diagnosed as adenoid cystic carcinoma (AKK) and mucoepidermoid carcinoma (MEK) of the parotid gland, bronchioloalveolar carcinoma (BAK) and AC, invasive ductal carcinoma (IDK) of the breast, AK?s of the stomach, colon, gallbladder, pancreas, prostate, endometrial AC, serous cystadenocarcinoma (SKAK) and mucinous cystadenocarcinoma (MKAK) of the ovary belonging to 10 organs sent to the laboratory of the Pathology Department in the Medical School of the Yüzüncü Yıl University during 1994 ? 2008 years were studied.SHBG immunoreactivity in the tumor cells and normally tissue samples were evaluated according to type, diffusiveness and density of staining.Using SHBG immunopositivity in tumor cells for the differential diagnosis of the AC?s of organs with glandular structures gives valuable results when evaluated both alone or together with other IHK markers.In order to evaluate the role of SHBG in the differential diagnosis, more comprehensive studies which include more cases, which will also include cholangiocellular carcinoma (KSK) of the liver which was not included to our study because of technical reasons, and AK of the cervical uterus.