Işık Üniversitesi 2008-2009 akademik yılı hazırlık okulu öğrencileri arasında hayat boyu travmatik olaylarla karşılaşma sıklığı ve başa çıkma yolları
Lifespan incidence of traumatic experience and coping styles among prep school students of Işık University in 2008-2009 academic year
- Tez No: 242140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. UFUK SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Public Health, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: University Students, PTSD, Lifespan Incidence of Traumatic Experience, Coping Styles
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yaşam boyu travmatik olayla karşılaşma ve TSSB sıklıkları Amerika ve Avrupa da çeşitli popülasyonlarda araştırılmıştır. Fakat ülkemizde hem genel popülasyonla hem de üniversite öğrencileri gibi alt gruplarla yapılan çalışma sayısı oldukça azdır. Yaşam boyu travmatik olayla karşılaşma ve TSSB sıklıklarının bilinmesinin konuyla ilgili yapılacak çalışmaları hızlandırması ve yön vermesi açısından önemli olacağı düşünülmektedir. Başa çıkma yolları ile ilgili üniversite öğrencilerinden elde edilecek verilerin bu popülasyonla çalışan uzmanlara ortaya çıkarıcı etmenler, önleyici müdahaleler ve müdahale yöntemleri açısından katkı sağlaması planlanmıştır.Bu çalışmada Işık Üniversitesi 2008-2009 Akademik yılı hazırlık okulu öğrencilerinde Hayat boyu travmatik yaşantı sıklığı, TSSB geliştirme sıklığı ve travmatik olaylarla baş etme becerilerine bakılmıştır. Çalışmada araştırmacını hazırladığı sosyodemografik özellikler formu, Travma sonrası stres tanı ölçeği ve COPE (Başa Çıkma Tutumları Değerlendirme Ölçeği) kullanılmıştır. Çalışmaya 298 denek katılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin yaş ortalaması 19,85 (s.s: 1,20) olup yaş aralığı 18 ile 28 arasıdır. Araştırmaya katılanlardan 70'i (%23,4) hayat boyu hiç travmatik yaşantı bildirmemiştir. 82'si (%27,5) en az 1 travmatik yaşantı, 146'sı (%49,1) 1'den fazla travmatik yaşantı bildirmiştir. Hayat boyu 1 ve 1'den fazla travmatik yaşantı bildirenlerin sayısı 228 (%76,6)'dir. Araştırmaya katılan deneklerden 26'sı (%8,7) DSM IV kriterlerine göre TSSB tanısı almıştır. Kadın erkek arasında TSSB tanısı alma açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır; kadınlarda %15,9, erkeklerde %8,6. Araştırmaya katılanlardan travma yaşantısı bildirenler arasında tanı alanlar COPE ölçeğine göre daha çok işlevsel olmayan başa çıkma becerilerini kullanmaktadırlar.Anahtar Kelimler: Üniversite Öğrencileri, TSSB, Hayat Boyu Travmatik Yaşantı Sıklığı, Baş Etme Becerileri
Özet (Çeviri)
Many research has been conducted on lifespan incidence of encountering traumatic events and of PTSD for different populations in the United States of America and Europe. In our country, however, research about this issue is insufficient for both general population and sub-groups, like university students population. Obtaining the lifespan incidence of encountering traumatic events and of PTSD is considered to accelerate and direct research on this issue. Data about university students? coping styles is planned to contribute health care professionals in perspectives of exposing factors, preventive interventions and intervention methods.In this study, prep school students of Işık University in 2008-2009 academic year are used as subjects to determine lifespan incidence of traumatic experience, incidence of developing PTSD and skills for coping with traumatic events. A socio-demographic characteristics form which is prepared by the researcher, Post Traumatic Stress Diagnostic Scale and COPE (Multidimentionnal Coping Inventery) are used as research tools. A total of 298 subjects were enrolled in this study. Subjects? ages are in-between 18 and 28, and average age of subjects is 19.85 (sd: 1.20). 23.4 percent of subjects (n=70) reported none traumatic event in their lives. 82 subjects (27.5%) reported at least one traumatic event and 146 (49,1%) subjects reported more than one traumatic event. Number of the subjects that reported one and more traumatic events across the lifespan is 228 (76.6%). 8.7% of the subjects (n=26) are diagnosed with PTSD according to DSM-IV criteria. Significant difference is not found between female and male in terms of diagnosis of PTSD (male 8,6%, female 15,9%). Malfunctional coping skill is highly rated among the subjects that are reported at least one traumatic event in their lives.