Sosyoekonomik düzeyi düşük hanelerde ev kazası insidansı ve nedenleri
The incidence and reasons of the home accidents in the househoulds with low socioeconomic level
- Tez No: 242146
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR HAMZAOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ev kazası, konut, sosyoekonomik düzey, birinci basamak sağlık hizmetleri, halk sağlığı hemşiresi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sosyoekonomik Düzeyi Düşük Hanelerde Ev Kazası İnsidansı ve NedenleriGiriş: Ev kazaları önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük hanelerde önemi giderek artmaktadır.Amaç: Bu çalışmanın amacı, sosyoekonomik düzeyi düşük hanelerin kendi olanakları ile sahip olduğu ya da kiracı olarak yaşamayı tercih ettikleri/etmek zorunda kaldıkları, tek ve iki katlı evlerde yaşayanlarda ev kaza insidansı ile bazı sosyodemografik özellikler ve konuta ait faktörler arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Yöntem: Prospektif kohort tipi bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinin İzmit ilçesindeki 42 Evler bölgesinde yer alan tek (N=78) ve iki katlı konutlarda (N=270) yaşayan 419 hane (1539 kişi) oluşturmaktadır. Çalışmada ?Hanelerin Sosyo-Demografik Özellikleri? ve ?Ev Kazalarının Özellikleri ve Nedenleri? olmak üzere iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Veriler 28 Kasım-2Nisan tarihleri arasında çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hane üyeleriyle yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak onların evleri ziyaret edilerek toplanmıştır. Ev kazası insidansı için hane ve üyeleri üç ay izlenmiştir.Bulgular: Hanelerin %72.8'i, kişilerin %13.6'sı ev kazasına maruz kalmıştır. Ev kazası insidansı 4.2 kişi-yıl olarak bulunmuştur. Kaza büyük oranda kişilerin kendi konutlarında ve konutun içinde meydana gelmiştir (%99, %89). En fazla görülen kaza tipleri; yanık (%39.1), kesi (%28.6) ve düşmedir (%12.8). Anneler ve çocuklar diğer hane üyelerine göre (%62.9, %25.2) (p0.05) ve hiç eğitim almayan (%30.1) diğer eğitim düzeylerine göre (p0.05).Sonuçlar: Bu çalışmada ev kazası insidansı yüksek olup, bu insidans ile konuta ait faktörlerle bazı sosyodemografik özellikler arasında istatistiki bir ilişki bulunmuştur. Ev kazalarının önlenmesinde, konut dahil diğer risk faktörlerinin belirlenmesinde ve ev kazalarının kayıt altına alınmasında, kamusal finansmanlı nitelikli birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi büyüktür.
Özet (Çeviri)
The incidence and reasons of the home accidents in the househoulds with low socioeconomic level.Background Although home accidents are preventable public health problem, the accidents gradually has been increased in households with low socioeconomic level.Aim This study aim to determine the relation between the sociodemographic characteristics by the participants the characteristics of the house and incidence of home accidents in the households who preferred / are obliged to live in single flat or duplex house which is rented or owned by the households.Methods It was prospective cohort study. The universe of the survey composed of 419 households (1539 persons) both with single flat (N=78) and duplex house (N=270) located at the ?42 Evler? region of İzmit district of the Kocaeli province. Ouestionaries included ?The Sociodemographic Characteristics of the households? and ?The Characteristics and Reasons of the Home Accidents.? The data was collected with face to face visits at the houses of households who has voluntarily participated. The households were observed for three months for home accident incidence.Results Aproximately seventy-three of the households and 13.6 % of the participants, had home accident the incidence of the home accident also was determined as 4.2 person pers./year. Most of the accidents occurred at the houses and inside of the houses which belong to those households (99%, 89%). The mostly observed home accidents were 39.1% burn, 28.6% incision and 12.8 % fall down respectively. Mothers and their children with respect to the other households (62.9%, 25.2%) and women with respect to men ( 22.8%, 4.5%) (p>0.05) and the households who have never had an education experienced more home accidents with respect to the other education levels (30.1%) (p0.05). Conclusions In this study, it is determined that the incidence of home accidents are high, and there is a statistically significant relation between of home accidents and characteristics of the house and sociodemographic factors. The qualified primary health services which is financed by the government have great importance for the preventing of the household accidents, determination of the risk factors and recording the home accidents.Key words Home accident, house, socioeconomic level, primary health care health service, public health nursing