Kobay izole trakea preparatlarında levosimendan'ın gevşetici etkisinde potasyum kanallarının rolü
The role of potassium channels in the relaxant effect of levosimendan in guinea-pig tracheal preparations
- Tez No: 242175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: levosimendan, potasyum kanalları, kobay trakeası, levosimendan, potassium channel, guinea pig trachea
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada levosimendan'ın kobay izole trakea preparatlarındaki etkisi ve bu etkide potasyum kanallarının rolü araştırılmıştır. Çalışmada kobaylardan alınan trakea örnekleri 0.5 cm genişliğinde (4-5 kıkırdak içeren) halkalar şeklinde kesilmiş ve 20 mL'lik organ banyolarına asılmıştır. İzometrik gerilim bilgisayar bazlı bir veri toplama sistemine bağlı izometrik transdüserler aracılığıyla sürekli olarak kaydedilmiştir. Karbakol (10-6 M) ile önceden kasılmış kobay izole trakea preparatlarında levosimendan (10-7-10-4 M) ve ATP duyarlı potasyum kanal açıcısı kromakalim (10-7-10-4 M) konsantrasyona bağlı gevşeme yanıtları meydana getirmiştir. Kobay izole trakea preparatlarının 30 dakika süreyle ATP duyarlı potasyum (KATP) kanal blokörü glibenklamid (10-6 M) ile inkübasyonu levosimendan ve kromakalim gevşeme yanıtlarını anlamlı bir şekilde inhibe etmiştir. Kalsiyumla aktive edilen potasyum (KCa) kanal blokörü iberiotoksin (10-7 M) ile 30 dakika inkübasyon da levosimendan'la oluşan gevşeme yanıtlarında anlamlı bir inhibisyona neden olmuştur. Trakea halkaların 10 dakika süreyle voltaj bağımlı potasyum (KV) kanal blokörü 4-aminopiridin (5mM) ile inkübasyonu levosimendan'ın gevşeme yanıtlarında anlamlı bir değişikliğe neden olmamıştırBu bulgulardan kobay izole trakea preparatlarında levosimendan'ın gevşetici bir etki oluşturduğu ve bu etkide KCa ve KATP kanallarının rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
TWe investigated both the effect of levosimendan and the role of various potassium channels in the effect of levosimendan in isolated guinea-pig trachea preparations. Samples of trachea preparations obtained from guinea-pig were cut into 0.5 cm wide rings (including 4-5 rings) and suspended in 20 ml organ baths. Isometric tension was continuously measured with an isometric force transducer connected to a computer-based data acquisition system. Levosimendan (10-7?10-4 M) or cromakalim (10-7?10-4 M) produced concentration-dependent relaxation responses in guinea-pig trachea rings precontracted by 10-6 M carbachol. Incubation of guinea-pig trachea rings with ATP-dependent potassium (KATP) channel blocker glibenclamide (10-6 M) for 30 min significantly inhibited the relaxant responses to both levosimendan and cromakalim. Incubation of guinea-pig trachea rings with Ca2+-activated potassium (KCa) channel blocker iberiotoxin (10-7 M) also caused a significant inhibition on relaxant responses to levosimendan. Incubation of the trachea rings with the voltage-dependent potassium (KV) channel blocker 4-aminopyridine (5 mM) for 10 min did not cause significant alterations in relaxant responses to levosimendanThe findings of the present study indicated that levosimendan induced relaxation responses in guinea-pig trachea preparations that were depended on the activation of KCa and KATP.