Normal ve ovalbumin duyarlı kobay trakeasında morfinin gevşetici etkisinin ve olası etki mekanizmalarının araştırılması
Investigation of relaxation effect and possible effect mechanisms of morphine in normal and ovalbumin sensitized guinea pig trachea
- Tez No: 196300
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İHSAN BAĞCİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Trakea, gevseme, ovalbumin, morfin, Trachea, relaxation, ovalbumin, morphine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Alerjik astma serumda spesifik immunoglobulin E yüksekligi ve hava yollarında inflamatuvar hücrelerin infiltrasyonu ile karakterize kronik bir hastalıktır. Bu çalısmada 20 adet erkek kobay kullanılmıs ve kobaylar kontrol ve ovalbumin duyarlı deney grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıstır. Deney grubuna 1. ve 4. günlerde intramusküler 0.30 ml 5%'lik (w/v) ovalbumin/saline solüsyonu, kontrol grubuna aynı günlerde yalnızca salin verilmis ve her iki grupta da hayvanlar 25. gün öldürülerek trakea dokuları izole edilmistir. Çıkarılan trakea dokuları ring seklinde %95 O2 + %5 CO2 ile gazlandırılan, pH'sı 7.4 olan 37oC sıcaklıgında Krebs?Henseleit solüsyonu içeren 10 ml'lik organ banyosuna 0.5 gram ön gerilim altında asılarak, çesitli antagonistler varlıgında ve yoklugunda morfin gevseme yanıtları alınmıstır. Morfin hem kontrol hem de ovalbuminle duyarlılastırılmıs kobay trakea preparatlarında konsantrasyona baglı gevsemeler olusturmus fakat deney grubunda gevseme yanıtları kontrol grubuna göre anlamlı sekilde azalmıstır. Her iki grupta da morfinin gevsetici etkisi opioid reseptör antagonisti naloksan, nitrik oksit sentaz inhibitörü L-NAME, prostaglandin sentez inhibitörü indometazin, ATP duyarlı potasyum kanal blokörü glibenklamid ve voltaj bagımlı potasyum kanal blokörü 4-AP varlıgında degismemis fakat kalsiyum duyarlı potasyum kanal inhibitörü TEA varlıgında kısmen azalmıstır. Bu sonuçlar, izole kobay trakea dokusunda morfinin olusturdugu gevsemenin kendi reseptörlerini uyarmasına, epitelyumdan NO ve prostaglandin sentezini artırmasına ve düz kas hücrelerinde bulunan voltaj ve ATP ile aktive olan potasyum kanallarını uyarmasına baglı olmadıgını göstermektedir. Morfinin gevsetici etkisinde trakea düz kas hücresinde bulunan kalsiyum bagımlı potasyum kanallarını aktive etmesinin kısmen rolü olabilir. Morfinin gevsetici etkisinin tam mekanizmasının arastırılması için daha ileri çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Allergic asthma is a chronic disease which is characterized with increased level of immunglobulin E and infiltration of inflammatory cells into the airways . Male guinea-pigs (n=10) in experimental group were sensitized by i.m. injections of 0.30 ml of a 5% (w/v) ovalbumin/saline solution into each thigh (0.6 ml total) on days 1 and 4. Guinea-pigs (n=10) in control group were received by i.m. injections of 0.30 ml of saline solution into each thigh (0.6 ml total) on days 1 and 4 as placebo. All animals were sacrified on the 25. day and the trachea tissues were isolated. solated trachea preparations were suspended in 10 ml organ chambers which contained 10 ml Krebs?Henseleit solution with a resting tension of 0,5 g. The pH of the solution was 7.4 during bubbling with 5% CO2 and 95% O2 at 37 °C . These preparations were exposed to morphine in the presence and absence of various antagonists. Morphine made concentration related relaxation in both control and ovalbumin sensitized trachea preparations but in experiment group relaxation responses were less than in control group. The effect of morphine did not change in both groups in the presence of opoid receptor antagonist naloxan, nitric oxide synthase inhibitor L-NAME, prostaglandin synthase inhibitor indomethacin, ATP sensitive potassium channel blocker glibenclamide and voltage sensitive potassium channel blocker 4-AP but it was partially decreased in the presence of calcium activated potassium channel blocker TEA . These results show that the relaxation in the guinea pig trachea preparations by morphine isn?t related with stimulation of morphine receptors, increase of NO and prostaglandin synthesis and the stimulation of voltage gated and ATP sensitive potassium channels in smooth muscle cells. Calcium activated potassium channels may play role in the relaxation effect of morphine in trachea smooth muscle. Further studies needed to explain the mechanism of relaxation effect of morhine.