Lise öğrencilerinin sağlık davranışları ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Health behaviors of the high school students and factors determining these behaviors
- Tez No: 242200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANİYE ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adolescent, health risk behaviors, high school students, school nurse
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalısma 15-18 yas grubu liseye giden ögrencilerin riskli saglık davranısları ve etkileyenetmenleri belirlemek amacıyla yapılmıstır. Lisede ögrenim gören 1234 ögrenciçalısmanın örneklemini olusturmustur. Veriler sosyodemografik veri toplama formu veriskli saglık davranısları ölçegi kullanılarak toplanmıstır. Verilerin analizinde bagımsızgruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak degerlendirilmistir.Ögrencilerin %51.3'ü kız, %58.1'i 15-16 yas grubundadır. Ögrencilerin riskli saglıkdavranısları ölçegi puan ortalaması (43.0±7.0) olarak bulunmus, alt boyutlardan saglıkdavranıslarına iliskin en yüksek risk puan ortalamasını fiziksel aktivite boyutundanaldıgı (52.1±14.1) bunu sırası ile beslenme (50.77±9.16), psikososyal davranıslarınizledigi (43.30±10.68), risk puanının en düsük oldugu saglık davranıslarının ise maddekullanımı (29.85 ±11.17) ve hijyen (30.83±1.12) davranıslarının oldugu görülmüstür.Adölesanların riski saglık davranısları üzerinde yasın, cinsiyetin, aile yapısının, gelirdüzeyinin ve saglıgı algılama durumlarının etkili oldugu bulunmustur. Okul saglıgıhemsireleri ögrencilerin riskli saglık davranıslarının azaltılması ve olumlu saglıkdavranıslarının kazandırılması için girisimlerde bulunmalıdır.Anahtar kelimeler; adölesan, riskli saglık davranısları, lise ögrencileri, okul hemsire
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study and aimed to investigate health risk behaviors of the highschool students between 15 and 18 years old and factors determining these behaviors.Sampling group of the study included 1234 students of high schools. This study datawere collected by using a survey form sociodemographic characteristics and health riskbehaviors scale. For the evaluation of the study results; independent samples t test andone-way ANOVA were applied. This study 51.3% students girls and 58.1% studentsbetween 15-16 years old. As a result, the adolescent received moderate scores fromhealth risk behaviors scale (43.0±7.0). The adolescent got the highest scores on thesubscale of physical activity (52.1±14.1), the falloved scores on the scale of eating habits(50.77±9.16), psychosocial behaviors (43.30±10.68) and the lowest score on the subscaleof using substance (29.85 ±11.17) and hygiene (30.83±1.12). There was significantrelation between age, gender, family structure, socioeconomic level and believe healthand the scores of health risk behaviors scale and its subscales. The school nurse has toimportant roles for diognosis health problems and protect healthy.