İzmir Balçova bölgesinde yaşayan kadınların meme kanserine ilişkin risk faktörleri, bilgi ve uygulamaları
Determine of woman breast cancer risk factors, knowledge and practice who live in Balçova district
- Tez No: 242218
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: breast cancer, risk, knowledge and practice
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma kadınların meme kanseri risk faktörlerini, bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştırÇalışmanın örneklemini İzmir' in Balçova ilçesinde yaşayan 210 kadın oluşturmuştur. Örneklem seçiminde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)' nün Saha Tarama Çalışmaları için önerdiği yöntem kullanılmıştır.Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştırElde edilen verilere göre kadınların %80.5' i düşük düzeyde riske, %19.5'i ise orta düzeyde meme kanseri riskine sahiptir. Yüksek düzeyde riski olan kadın saptanmamıştır. Kadınların meme kanseri hakkındaki bilgi ve uygulamaları da düşük düzeyde saptanmıştır. Meme kanseri hakkında bilgisi çok iyi olan kadınlar %7.2, uygulama davranışları çok iyi düzeyde olan kadınlar ise %32.8 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the breast cancer risk factors, knowledge and practice of the women who live in Balçova districtStudy population was consisted of 210 women from Balçova where is the district of İzmir. For to chose study population we use field screening method which has suggested by World Heath Organisation (WHO). For data collection we used a questionnaire formWe determined that 80.5 %of women have low risk and 19.5 % of moderate risk. There is no women who have high risk of berast cancer. Women knowledge and practice about breast cancer are low levels. We determined that women who have high knowlegde level about breast cancer is 7.2% and who have high level about practice is 32.8 %. The age, education degree, marital, working, status, monthly income and health insurance are effected the knowledge and practice of breast cancer.Nurses have an important place in service and they must give priority to the women who have got risk of breast cancer and to plan education about breast cancer and screening of it. For Balçova distict, health professionals must canalize public about Tülay AKTAŞ cancer early diagnosis and education center which make examinations free of payment.