Karaciğer transplantasyonu sonrası yoğun bakım ünitesinde uygulanan fizyoterapi programının kardiyopulmoner etkileri
Cardiopulmonary effects of physiotherapy program in intensive care unit after liver transplantation
  1. Tez No: 242230
  2. Yazar: MERİÇ ŞENDURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. UFUK YURDALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer transplantasyonu, fizyoterapi, kardiyopulmoner yanıtlar
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Araştırmamız karaciğer transplantasyonu sonrası yoğun bakım ünitesinde uygulanan erken dönem fizyoterapinin kardiyopulmoner sistem üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Çalışmaya karaciğer transplantasyonu uygulanan ortalama yaşı 44.38±10.60 yıl olan 13 olgu (7 kadın, 6 erkek) katılmıştır. Olgulara Dokuz Eylül Üniversitesi Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde pulmoner fizyoterapi, aktif eklem hareketleri, yatak içi oturma (1. aşama); yatak kenarı oturma (2. aşama), ayakta durma (3. aşama), yatak dışı oturma (4. aşama) ve yürümeden (5. aşama) oluşan fizyoterapi programı uygulanmıştır. Kalp hızı (KH), sistolik/diastolik/ortalama kan basınçları (SKB/DKB/OKB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), solunum sayısı (SS) tedavi öncesi, her aşama sonrası, tedavi sonu ve beşinci dakika toparlanma döneminde hasta izlem monitöründen kaydedilmiştir. Ağrı şiddeti her basamakta Vizüel Analog Skalası ile değerlendirilmiştir.Bulgular: 1. aşama sonrası KH, SKB, DKB, OKB, SpO2 ve ağrı şiddeti tedavi öncesine göre anlamlı olarak artmıştır (p0.05).Sonuç: Karaciğer transplantasyonu sonrası yoğun bakım fizyoterapisi oluşturduğu kardiyopulmoner yük nedeni ile anlamlı kardiyopulmoner değişikliklere yol açmaktadır. Toparlanmanın 5. dakikasında başlangıç değerlerine dönülmesi ise kardiyopulmoner yükün normal sınırlarda oluşturulduğunu ve fizyolojik açıdan toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the effects of physiotherapy in intensive care unit on cardiopulmonary system after liver transplantation.Method: 13 liver transplant recipients (7 female, 6 male), mean age 44.38±10.60 participated in the study. Physiotherapy program including pulmonary physiotherapy, active range of motion exercises, sitting in bed (1st task), sitting on the edge of bed (2nd task), standing (3rd task), sitting out of bed (4th task) and walking (5th task) were applied to the patients in Dokuz Eylul University Anesthesiology Intensive Care Unit. Heart rate (HR), systolic/diastolic/mean arterial blood pressures (SBP/DBP/MABP), peripheral oxygen saturation (SpO2) and respiratory rate (RR) were recorded from patient monitor before treatment, after each task, just after treatment and five minutes of the recovery period.