Total kalça protezi uygulanan hastalarda geç dönem ev egzersiz programının etkinliğinin incelenmesi
Efficiency of a late phase home-based exercise program after total hip arthroplasty
  1. Tez No: 242240
  2. Yazar: SEVCAN EKİZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, geç dönem rehabilitasyon, ev egzersiz programı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
AMAÇ: Total kalça protezi (TKP) uygulanan hastalarda geç dönem ev egzersiz programınınetkinliğinin incelenmesidir.GEREÇ VE YÖNTEM: Ortalama 40.8 ± 6.6 ay önce çimentosuz TKP uygulanan yaşortalaması 62 olan 28 hastanın 30 kalça eklemi değerlendirildi. Hastalar klasik rehabilitasyon(16 hastanın 17 kalça eklemi) ve ilerleyici dirençli egzersiz eğitimi(12 hastanın 13 kalçaeklemi) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalar sekiz haftalık ev egzersiz programını her gün,günde bir kez, 10'ar tekrarlı olarak yaptılar. Hastalar iki haftada bir kontrollere gelerekegzersiz programı gözden geçirildi. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası 8. haftada kalçaeklemi hareketleri gonyometreyle, kalça çevresi kaslarının kas kuvveti manuel kas kuvvettesti ile ölçüldü. Kalça fonksiyonları için Harris kalça skorlama sistemi, yaşam kalitesi içinyaşam kalitesi ölçeği Kısa Form 36 (SF-36) kullanıldı. Hastaların günlük yaşamdakifonksiyonel aktivite düzeyi için 6 dakika yürüme testi, otur-kalk testi ve süreli kalk yürü testiuygulanarak ölçüldü.BULGULAR: Grupların tedavi öncesine göre tedavi sonrasında kas testi, 6 dakika yürümetesti, otur-kalk testi, süreli kalk yürü testi ve yaşam kalitesi skorlarında istatistiksel olarakanlamlı gelişme görüldü (p 0.05).TARTIŞMA: Total kalça protezi uygulanan hastalarda geç dönem ev egzersiz programlarıetkili olmaktadır. İki grupta da ev egzersiz programı sonrası fonksiyonel sonuçlar anlamlıolarak iyileşmiştir. Bu nedenle bu sonuçları elde etmek için özel bir egzersiz programınagerek duyulmaksızın geç dönemde de ev egzersiz uygulamaları kalça protezli hastalarınrehabilitasyon programında yer almalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: To investigate the effects of a late phase home-based exercise program for patientswho underwent total hip arthroplasty (THA) two years earlier.PATIENTS AND METHODS: Series consisted of 30 hips of 28 patients (mean age 62years; mean post-THA period 40.8 ± 6.6 months) who were operated with cementlessprosthesis. Patients were randomly divided in two groups; classic rehabilitation exercisegroup (17 hips of 16 patients) and theraband exercise group (13 hips of 12 patients). An 8-week home exercise program done on both sides of the hip one session for every day.Programs were modified every two weeks if necessary.