Hemşirelerin iş doyumlarını belirleyen faktörler: örgüt iklimi, sosyodemografik ve çalışma özellikleri
Determining the factors effecting nurses' job satisfaction: organizational climate, sociodemographic and job characteristics
- Tez No: 242242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşire, iş doyumu, örgüt iklimi, Nurse, job satisfaction, organizational climate
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin iş doyumlarını belirleyen örgüt iklimi, sosyodemografik ve çalışma özellikleri faktörlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki araştırmanın örneklemine, üç kamu hastanesinde çalışan 410 hemşire alınmıştır. Veriler; `Sosyodemografik ve Çalışma Özellikleri Soru Formu', `Örgüt İklimi Ölçeği' ve `Minnesota İş Doyum Ölçeği' ile toplanmıştır. Araştırmada Bilir'in (2005) geliştirdiği `Örgüt İklimi Ölçeği'nin; ekip çalışması, insan ilişkileri, olumsuz etkileşim ve iletişim alt boyutları kullanılmıştır. Ölçek beşli Likert tipindedir ve bu araştırmada alt boyutların güvenilirlik katsayıları .76 ile .88 arasında belirlenmiştir. `Minnesota İş Doyum Ölçeği', Baycan (1985) tarafından Türkçe'ye uyarlanmıştır ve 20 maddeden oluşan beşli Likert tipi bir ölçektir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon ve çok basamaklı regresyon analizi kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuç: Araştırma sonuçları hemşirelerin iş doyumunun orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Hemşire iş doyumunun sosyodemografik ve çalışma özelliklerine göre farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Hemşire iş doyumu ile örgüt iklimi alt ölçekleri arasında güçlü ve orta düzeyde ilişkiler saptanmıştır. İnsan ilişkileri, iletişim, olumsuz etkileşim, yaş, ekip çalışması ve eğitim düzeyinin hemşire iş doyumundaki değişimin %48'ini açıkladığı gösterilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hemşire yöneticilere ve araştırmacılara, hemşire iş doyumunun yükseltilmesine ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was aimed to determine the satisfaction of nurses' with their job by organizational climate and sociodemographic and job characteristics.Method: Investigation was descriptive and cross-sectional, and 410 nurses from three state hospitals were included. `Sociodemographic and Job Characteristics Questionnaire Form?, `Organizational Climate Scale? and `Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ)? were used for data collection. In this evaluation; team work, human relations, negative interreaction and communication subscales of Bilir's (2005) 'Organizational Climate Scale' were used. Scale is five points Likert type and reliability coefficients of the subscales were between .76 and .88 in this study. Baycan (1985) adapted the 'Minnesota Satisfaction Questionnaire' to Turkish and this five points Likert type scale has 20 items. Data were analysed with descriptive statistics, Independent-Samples t-tests, one way ANOVA, Pearson correlation and multiple regression analysis.Results and Conclusion: As a result, job satisfaction level of nurses was moderate. Job satisfaction varies according to sociodemographic and job characteristics. There was moderate and strong correlations between job satisfaction and organizational climate subscale. Human relations, communication, negative interreaction, age, team work, and education level explain 48% of the variance. It was presented the suggestions to increase the job satisfaction of the nurses to nurse managers and researchers.