Kapalı ve açık otoparkta çalışan işçilerde kan kurşun ve total antioksidan kapasitenin değerlendirilmesi
The evaluation of the blood lead level and total antioxidant capasity of workers who work in closed and opened car parks
  1. Tez No: 242298
  2. Yazar: HAMDİYE ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: mesleki maruziyet, kan kurşun düzeyi ve totalantioksidan kapasite, lead expoed, blood lead levels and total antioxidan capasity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kurşun sanayide birçok alanda kullanılan, insan sağlığı için tehlikelisonuçlara neden olan hastalıkların etkeni olarak kabul edilen toksik bir elementtir.İşçiler kurşuna; teneffüs edilen hava yolu, deriden emilmesi ve kontamine olmuşyiyecek, içecek, su sigara ile maruziyet yaşamaktadır. Toplumun diğer bireyleri debu toksik metallere yiyecekler, su, sigara ve egzoz gazları ile maruz kalırlar.Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kurşunlu benzin kullanımının yaygınolması sebebiyle havadaki kurşun miktarı fazla olmaktadır. Trafiğin yoğun olduğuyerlerde, kapalı otoparklarda ve benzin istasyonlarında çalışan işçiler, havadakikurşun miktarının fazla olması sebebiyle solunum yolu ile kurşun maruziyeti dahaçok yaşamaktadırlar.Bu çalışma ile Diyarbakır kent merkezinde çalışan kapalı ve açık otoparkçalışanlarının kan kurşun ve total antioksidan kapasiteleri değerlendirilmiştir.Bu araştırma kesitsel tiptedir. Diyarbakır kent merkezinde 50 kapalı otopark ve 50açık otopark çalışanı olmak üzere toplam 100 kişiye ulaşılmıştır.Otopark çalışanlarının kan kurşun ortanca değeri; kapalı otoparkçalışanlarında 17,1 ?g/L iken, açık otopark çalışanlarında 15,6 ?g/l olarak bulunmuşve gruplar arasında fark saptanmamıştır. Kapalı otopark çalışanlarının TotalAntioksidan Kapasite(TAC) ortanca değerleri (1,47), açık otopark çalışanlarınınTAC ortanca değerinden(1,69) düşük bulunmuş ve iki grup arasındaki fark istatikselolarak anlamlı bulunmuştur. TAC çalışmamızda kan kurşun düzeyi ile direk olarakilişkilendirilmemiştir.Bu çalışmamızda kapalı otopark ve açık otopark çalışanlarının kan kurşundüzeyi arasında fark çıkmamış olmasına rağmen kapalı otopark çalışanları riskaltındadır.Kurşun maruziyetinin azaltılması için özellikle kapalı mekânda havalandırmasistemi olmalı ve işyeri, kurşun gibi zararlı etkenler bakımından sürekli izlenmelidir.Her altı ayda bir yapılacak periyodik muayenelerle kurşunun neden olabileceğizararlı etkenlerden tespit edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Lead is a toxic element which have been using largely in the industry. The workersexpose lead by breathing in the workplace, skin absorbent, contaminated food,drinks or smoking. The other members of the population expose these toxic metalsby foods, drinks, smoking and exhaust gas.Especially in developing countries, the quantity of the lead in the air is too highbecause of the common usage of leaded gasoline. The workers whorking in closedcar parks, petrol offices and workplaces with trafic intense are exposed to lead bybreathing.In our country only few study was conducted about the effect of lead on workers?health. In this study; the blood lead levels and total antioxidant capasity of theworkers were investigated in the center of Diyarbakır.This study was cross-sectional.We reached 100 workers, 50 of them closed car parkworkers and 50 of them opened car park workers in DiyarbakırMedian blood lead levels of closed car park workers was 17,1 ?g/L, it was 15, 6 ?g/L in opened workers and there was no statistically difference between two groups.The median value of total antioxidant capasity of closed car park workers (1,47) wasless than the median value of total antioxidant capasity of in opened car parkworkers (1,69) and there was statistically difference between two group.There should be vantilation system especially in closed car parks and car parksshould be always controlled against harmful factors such as lead ,and lead decreasingmeasures should be performed . The harmful effects of lead should be monitored byperiodic examination of workers in every 6 month.In this study ;closed and opened car park workers of blood lead levels were nostatistically difference. But there was risk in the closed car park workers.